Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Koprivnička sinagoga svečano je inaugurirana kao kulturni centar s imenom prim. dr. Krešimira Švarca

Koprivnička sinagoga danas je svečano otvorena s novim drvenim podom i pozornicom, a otkrivena je i ploča s oznakom nepokretnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Tako sinagoga od sada i službeno ima ulogu kulturnog centra i nosi ime počasnog građanina Koprivnice, primarijusa dr. Krešimira Švarca.

– Krešimir Švarc bio je čovjek koji je kroz vođenje ove male zajednice učinio jako mnogo za nju i digao ju je na neki način iz pepela i ovo danas možemo u prvom redu zahvaliti njemu. Svojim entuzijazmom i životom dokazao je, ne samo kao Židov nego i liječnik, što mu je značio ovaj grad i sredina u kojoj je živio, a to je posebno došlo do izražaja nakon što je završio sa svojim profesionalnim radom – rekao je predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Ognjen Kraus. Snimio Marko Posavec.

– Sretni smo što se sinagoga obnavlja i što će mlađim naraštajima služiti kao kulturni centar – kazao je veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Ilan Mor. – To je sjajna ideja jer kada mladi dođu ovdje, neće samo uživati u kulturnim sadržajima nego će se i prisjećati židovske zajednice svog grada i njenog doprinosa gradu prije rata. Sjećat će se i kako je ta zajednica praktički u jednom danu nestala iz svog grada.

– Mislim da bi to trebao biti najviši prioritet svakog grada: da se sjeća tko su njegovi građani bili i posebno toga što im se dogodilo. Oni se nisu odselili, oni su bili ubijeni samo zato što su bili Židovi. Pohvaljujem Grad Koprivnicu i gradonačelnika na ovoj inicijativi, premda on sam nije bio ni rođen kada se sve to događalo. To pokazuje da grad ima dobar karakter za borbu protiv antisemitizma i rasizma te učenje svojih građana toleranciji. Nastavite s ulaganjima u prošlost jer ćete tako osigurati svoju budućnost – poručio je izraelski veleposlanik.

Snimio Marko Posavec.

– Ovo je vrijedan memorijalno-povijesni trenutak jer je sinagoga u Koprivnici dobila oznaku kulturnog dobra – istaknuo je viši savjetnik specijalist u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture te izaslanik ministrice kulture Dražen Klinčić. – Time je dodatno dobila na značaju njezina vidljivost i prepoznatljivost kao dio židovske kulturne baštine, ali i ukupne hrvatske nacionalne i svjetske baštine. Samim time će ova zgrada koja je nakon Drugog svjetskog rata imala tragičnu sudbinu, korištena je i kao skladište, ponovno zaživjeti u pravom kulturnom smislu. Dobit će novu funkciju i novi život.

Snimio Marko Posavec.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić podsjetio je na to da je u proteklih 12 do 13 godina u sinagogu uloženo oko 200 tisuća eura, što iz gradskog proračuna, što sredstava Ministarstva kulture. – Samo u proteklih godinu dana uloženo je 300 tisuća kuna u novi pod. Mogu najaviti da zajedno s konzervatorima i Ministarstvom kulture pripremamo projekt težak oko dva milijuna kuna da samu obnovu još više ubrzamo i dignemo na viši nivo. Milijun kuna bilo bi osigurano u gradskom proračunu, a milijun u sredstvima Ministarstva. U našim daljnjim planovima spremamo se zajedno s gradovima partnerima Varaždinom i Čakovcem za ITU mehanizam koji nam otvara veće polje za financiranje europskim sredstvima. Tu je blok Svilarska, razvoj Umjetničke škole i stvaranje sinagoge kao snažnog pečata i kulturnog centra – najavio je gradonačelnik Jakšić te nastavio:

– Sinagoga u Koprivnici ima duboko povijesno značenje: podsjeća nas na povijest židovske zajednice u Koprivnici, koliko su doprinijeli razvoju ovoga grada, ali Koprivnica ima duh tolerancije, prihvaćanja različitosti i slobode, ali i čuvanja onoga što nam je povijest ostavila. Zato nam je sinagoga puno više od koncepta širenja Umjetničke škole, ona je mjesto trajnog pečata, ali i mjesto novog susreta i mjesto na kojem vjerujem da ćemo pokazati ono najbolje što Koprivnica u svojoj kulturi i onome što će nam doći izvana nosi i prikazuje – zaključio je gradonačelnik.

Snimio Marko Posavec.

U ime obitelji Švarc i obitelji Janjanin okupljenima se obratila predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc-Janjanin: – Mi ga se sjećamo kao mirnog, blagog, tihog, ali i strogog oca, sjajnog djeda, kao nekoga tko se nikada svojih ideala mladosti, antifašizma i kasnije humanizma, nikada nije odrekao. Nakon odlaska u mirovinu u potpunosti se okrenuo svojim korijenima. Imao je osjećaj da nije dovoljno učinio za židovsku zajednicu, za taj dio Koprivnice koji je naprosto zbrisan 1941. godine uspostavom NDH. Taj osjećaj tuge i boli nosio je cijelo vrijeme u sebi i to je bio vjerojatno jedan od razloga zašto se okrenuo pisanju i preko svojih “štikleca” pokušavao podsjetiti Koprivnicu na to kakva je nekada bila, kakvi su bili njegovi počeci, njegovo djetinjstvo i mladost… To je bio naš tata. Hvala vam svima što ste njegovo ime stavili na pročelje sinagoge. On je znao da neće dočekati otvorenje sinagoge i ovaj je trenutak za nas posebno emotivan.

Na svečanosti se okupljenima obratio i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, istaknuvši kako su brojna glazbena i kulturna događanja već održana u sinagogi te kako će ih u budućnosti biti i više, a među gostima bio je i glavni rabin u Republici Hrvatskoj i glavni rabin koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević. Prigodni program izvele su učenice i profesorice Umjetničke škole “Fortunat Pintarić”.

 

U sinagogi

Posted by Drava.info on Wednesday, November 27, 2019

 

zatvori