Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Kako Virovci slave Martinje u sklopu Dana svoje općine, Perok: Sv. Martina prvenstveno štujemo kao sveca

Općina Virje pripremila je raznolik i bogat program za ovogodišnje Martinjske dane, a što sv. Martin znači za Općinu Virje, objasnio je načelnik Mirko Perok.

– Sveti Martin je naš zaštitnik, naš patron. Naša župna crkva je nazvana prema njemu. Mi ga ne slavimo samo na način kao u ovom dijelu Podravine i Zagorja, vezano uz vino. Slavimo ga kao dobročinitelja te u tom smislu pripremamo Martinjske dane, da se svi zajedno proveselimo, a sve ima i nekakav humanitarni karakter. Prvenstveno ga želimo štovati kao sveca, biskupa i vojnika koji je darovao.

Općina Virje ima i stopu svetog Martina, drugu u cijeloj Hrvatskoj.

Snimila Ivona Rož.

– Štovanje svetog Martina nedavno je proglašeno kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a ponosni smo na to što, nakon Dugog Sela, imamo drugu stopu u Hrvatskoj – zaključio je Perok.

Prijepodne je započelo Martinjskim sajmom rukotvorina i domaćih proizvoda, gdje su posjetitelji mogli vidjeti što rade lokalne udruge i obrtnici.

Nakon sajma, održana je i Prodajna izložba kolača tijekom koje je Udruga žena s područja općine Virje ocjenjivala domaće kolače, a zainteresirani posjetitelji su ih mogli i kupiti.

– Tu su četiri ekipe, a izložba je i ove godine natjecateljskog karaktera. Imamo pet kategorija i žiri ima tri člana koji su ocijenili kolače – objasnila je predsjednica Društva žena Virje Jasna Šignjar.

Snimila Ivona Rož.

Ubrzo je slijedilo i proglašenje najboljeg fiš-paprikaša, koji je podijeljen posjetiteljima, a na kraju su se svi zainteresirani zaputili na Martinjsku šetnju vinskom stazom.

Kako su se posjetitelji proveli tijekom Martinjske subote, pogledajte u bogatoj fotogaleriji i u videu.

zatvori