Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Svečano je otvoren 22. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, 240 izlagača promovira svoje proizvode i usluge

22. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije otvoren je danas u Križevcima. Ova tradicionalna gospodarska manifestacija u organizaciji Koprivničko-križevačke županije i ove je godine ugostila velik broj izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

– Sve nas skupa veseli broj izlagača koji raste, ove godine ih je desetak više nego prošle, oko 240, a svi oni će zajedno s posjetiteljima imati priliku za promoviranje, prodaju i upoznavanje županijskog gospodarstva te mogućnosti ulaganja u razne projekte na području naše županije – rekao je župan Darko Koren.

Župan Koren istaknuo je i kako se gospodarstvo županije u prošloj godini nalazi na sedmom mjestu u državi. – S obzirom na to da smo mi 16. županija po veličini, to isto nešto govori. Naša županija najviše pažnje i potpora male vrijednosti namjenjuje upravo malom gospodarstvu koje čini 99% ukupno aktivnih gospodarskih subjekata u županiji.

Snimila Ivona Rož.

Sa županom se slaže i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar:

– Mislim da je sajam nešto što je bitno i značajno da bi poduzetnici i obrtnici pokazali što rade. Nekad kažu da je to bila tradicija i da to možda više ne treba biti, no direktno pokazivanje, odnosno razgovori proizvođača i kupaca, mislim da je najbolji način ukazati na kvalitetu koju obrtnici nude.

Predsjednik HGK – Županijske komore Koprivnica i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar istaknuo je ulogu Komore u lakšem plasmanu proizvoda poduzetnika i obrtnika:

– Moramo poslati poruku svim gospodarstvenicima i obrtnicima koji vrijedno rade da svojim aktivnostima i poslovnim izazovima, koji su prisutni iz dana u dan, kreiraju nove proizvode i nove ideje. Na nama je da širimo optimizam i da širimo poduzetnički i gospodarski impuls koji će im dati podstrek da na tome ustraju.

Između ostalih, na otvorenju sajma bili su i zamjenik gradonačelnika Križevaca Mario Martinčević, potpredsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil, župan Zagrebačke županije – partnera sajma Stjepan Kožić, saborski zastupnik – izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je i otvorio sajam.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem potpisao je Sporazum o provedbi projekta očuvanja i revitalizacije tradicionalnih voćnih vrsta i sorti između dviju županija.

U popratnom programu izabrana je i najstražarica Križevačke djevojačke straže – Ivona Škrlec, a održano je i krštenje mošta po Križevačkim štatutima.

Snimila Ivona Rož.

Program Sajma uz brojne izlagače koji će predstaviti svoje proizvode i usluge obilježit će i prezentacije obrtničkih zanimanja te brojne kreativne radionice na kojima će zainteresirani moći naučiti sve o tehnikama decoupagea, transfernoj tehnici i 3D modeliranju.

Organizatori nisu zaboravili ni edukacijsku komponentu pa će tako biti organizirana radionica za nezaposlene osobe “Želim biti majstor”, ali i panel rasprava “Strukovno obrazovanje – prilike i izazovi”.

Uz to, pripremljen je i bogat popratni program, pa će posjetitelji tako moći popratiti izbor najstražarice Križevačke djevojačke straže, promociju autohtonih jela i pića, ali i ostale zanimljive aktivnosti poput izložbe malih životinja.

Kupnjom ulaznice najsretniji posjetitelj osvojit će kuhinju opremljenu kućanskim aparatima.

Sajam traje do 10. studenoga, a cijeli program možete pronaći ovdje.

Uz Koprivničko-križevačku županiju u suorganizaciji manifestacije sudjeluju i Grad Križevci, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Snimila Ivona Rož.
zatvori