Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Održana je završna konferencija projekta ‘Želim biti majstor’

U prostorima Strukovne škole Đurđevac dana 12. studenoga 2019. godine održana je završna konferencija projekta ‘Želim biti majstor’. Nositelj projekta je Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, a partneri PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Obrtničko učilište POUKA, Obrtnička škola Koprivnica, Srednja škola ‘Ivan Seljanec’ Križevci i Strukovna škola Đurđevac.

Cilj projekta bio je poboljšati učinkovitost provedbe Strategije razvoja ljudskih potencijala Koprivničko-križevačke županije povećanjem motivacije nezaposlenih osoba i učenika za upise u programe obrazovanja za deficitarna zanimanja te povećanjem interesa za cjeloživotnim učenjem.

Vrijednost projekta je 696.846,75 kn, a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

U proteklih 18 mjeseci provedene su različite aktivnosti namijenjene učenicima i nezaposlenima. Održane su prezentacije deficitarnih obrtničkih zanimanja na 21. i 22. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima koje posjetilo više od 1.100 učenika osnovnih i 160 učenika strukovnih škola. Organizirani su dani otvorenih vrata Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci, što je ujedno bila i početna konferencija projekta. Zajednička prezentacija svih strukovnih škola održana je u Obrtničkoj školi Koprivnica, a kao zadnja aktivnost u projektu Dan otvorenih vrata Strukovne škole Đurđevac tijekom završne konferencije.

Za učenike su dodatno organizirani posjeti u 26 osnovnih škola na području županije kojima se pokušalo motivirati učenike za upise u deficitarna obrtnička zanimanja. Od 696 učenika koji su prisustvovali, 189 pokazalo je interes za upis u deficitarna obrtnička zanimanja. Najviše zanimanja učenici su pokazali za zanimanje CNC operater, automehatroničar, strojobravar, elektroničar-mehaničar.

Osim navedenih aktivnosti organiziran je i posjet uspješnim obrtnicima i poduzetnicima s područja županije te radionice o cjeloživotnom učenju i samozapošljavanju kojima je prisustvovalo 60 učenika strukovnih škola. Za nezaposlene osobe organizirane su motivacijske radionice na kojima su se prezentirale mogućnosti vezane za samozapošljavanje, poticalo se polaznike da osvijeste svoje sposobnosti, znanja i mogućnosti te da se u skladu s tim usmjere na zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

Konferenciji su nazočili zamjenik župana Ratimir Ljubić, tajnik Komore Božo Barać, ravnateljica PORA Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, ravnatelji strukovnih škola Darko Špoljar, Gordana Juran-Ratković i Zlatko Martić, voditeljica projekta Jasmina Sinovec te brojni učenici, profesori i ostali uzvanici.

zatvori