Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Nastavnice Dubravka Jakupec i Iva Horvat provele dva tjedna u Engleskoj u sklopu Erasmus+ projekta

Nastavnice Obrtničke škole Koprivnica Dubravka Jakupec i Iva Horvat tijekom listopada sudjelovale su u jedanaestom Erasmus+ projektu mobilnosti ‘EUjedinjeni u Obrtničkoj 2019’ na Leicester Collegeu u Engleskoj.

Ovom mobilnošću nastavnicama se omogućilo stručno usavršavanje u području naprednog i objektnog programiranja, programiranja mobilnih uređaja, sigurnosti informacijskih sustava te računalnih mreža. Stručno osposobljavanje uključivalo je predavanja raznih stručnjaka iz područja računalstva, dok je vikend bio rezerviran za društveno-kulturne sadržaje.

Ustupila Dubravka Jakupec.

– Biti dio ove mobilnosti u prvom je redu odlično za profesionalni napredak i dodatno usavršavanje u informatičkom području koje će kasnije biti primjenjivo u našoj školi i Centru kompetencija. Jako sam sretna što sam dobila mogućnost biti dio tako velikog projekta. Sam Leicester je izrazito multikulturalno područje te sam imala doticaj s kulturama o kojima prije nisam puno znala, tako da sam upoznala običaje koje ranije nisam poznavala. Kao veliki ljubitelj Harryja Pottera možete zaključiti moje uzbuđenje kada sam shvatila da ću napokon vidjeti ulice kojima su šetali moji najdraži likovi. Vratila sam se kući bogata za jedno veliko iskustvo koje ću pamtiti cijeli život – puna je dojmova Iva Horvat.

Zanimljivo je da je Leicester kilometražom manji od Koprivnice, ali na 75 četvornih kilometara živi 330 tisuća stanovnika. Grad je tipičnog engleskog izgleda, sav u ciglama i starim građevinama. Poznat je po legendi o kralju Richardu III. (1483. – 1485.) koja je 2012. godine dobila i stvarni nastavak kada su njegovi posmrtni ostaci pronađeni na jednom parkiralištu. Leicester College jedan je od najvećih fakulteta u Engleskoj osnovan 1999. godine. Upisano je 1132 studenata na četiri odjela (informatika, umjetnost, hrana i poslovanje) te sadrži tri kampusa na različitim lokacijama.

Ustupila Dubravka Jakupec.

Nastavnice su se upoznale s odredištem, njegovim znamenitostima, ustanovama i kulturom. Također, posjetile su Oxford i njegovo poznato Sveučilište na kojem su snimane scene za film o Harryju Potteru. Razgledale su i Nottingham poznat po legendi o Robinu Hoodu i nezaobilazni London.

Tijekom dva tjedna usavršavanja stekle su mnogo novih vještina koje će kasnije iskoristiti za dodatno usavršavanje učenika i ostatka nastavničkog osoblja.

– U ovaj projekt ušla sam s velikom željom da se dodatno usavršim u svojoj struci. Pronaći partnera koji će vas primiti i pružiti priliku za usavršavanjem bio je veliki izazov. Priprema ovog projekta trajala je više od godinu dana. Imala sam veliku čast što mi je pružena prilika i mogućnost ne samo se usavršiti već i upoznati kulturu i ostale znamenitosti Leicestera, ali i drugih gradova u Engleskoj. Ugodno sam iznenađena što su Englezi vrlo gostoljubivi ljudi i doista su nam pomogli da se osjećamo kao kod kuće. Usavršila sam znanje u području naprednog i objektno programiranja u programu Visual Studio te programiranje mobilnih uređaja u programu Corona što ću primijeniti na nastavnim satima zanimanja Tehničar za računalstvo ~ zaključila je nastavnica Dubravka Jakupec koja je ujedno bila i koordinatorica ove mobilnosti.

zatvori