Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: NOVI CENTAR KOPRIVNICE Njirić: Autorima idejnog rješenja dali smo niz preporuka i tek s njima kreće ozbiljno projektiranje

Izložba svih radova pristiglih na natječaj otvorena je u Galeriji Mijo Kovačić

Idejna rješenja rekonstrukcije užeg središta Koprivnice predstavljena su danas u Galeriji Mijo Kovačić.

Na natječaj koji su raspisali Gradska uprava i Društvo arhitekata Varaždin pristiglo je 13 radova, a prosudbena komisija donijela je konačnu odluku da je najbolji rad djelo arhitektonskog tima tvrtke NFO d.o.o.: Maje Bencetić, Frane Dumandžića, Kate Marunice, Nenada Ravnića, Andree Šandrak, Roka Šarića, Karle Tavić i Filipa Vidakovića.

Ocjenjivačkom komisijom predsjedao je arhitekt Hrvoje Njirić, a u njemu su još bili predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, arhitektica Vanja Ilić i arhitektica-konzervatorica Ana Šverko. Predsjednik komisije obrazložio je zašto su odabrali upravo taj rad:

– Prepoznali smo da taj rad ima najviše kvaliteta i da je povoljna podloga za razradu, dopunu i prilagodbu svim okolnostima. Htio bih reći da smo u samoj pripremi natječaja konzultirali najširu javnost i same Koprivničance. Ne treba se bojati da će se nešto mimo općih znanja napraviti kod uređivanja. Ključ uspjeha i implementacija samog idejnog rješenja je dvosmjerni dijalog i komunikacija.

Hrvoje Njirić. Snimila Ivona Rož.

Komisija je autorima odabranog rješenja dala nekoliko preporuka, a predsjednik komisije Njirić napomenuo je da s tim preporukama tek započinje pravo projektiranje središnjeg trga. U projektiranju će važnu ulogu imati i konzervatori čiji je zadatak pratiti sve postupke i procese rekonstrukcije, kako bi bili u skladu s povijesnim nasljeđem kojim se diče svi Koprivničanci.

Na predstavljanju idejnog rješenja gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić osvrnuo se na potrebu rekonstrukcije užeg središta Grada i činjenicu da je u ovom velikom projektu potreban konsenzus gradskih vlasti, struke i građana:

Svjesni smo povijesti grada Koprivnice i zato imamo konzervatora u žiriju. Svjesni smo mana i vrlina koje nosimo iz povijesti i te su vrline nešto što čuvamo i u budućnosti. U gradu je zadnjih pet ili deset godina top tema bilo upravo novo središte i novi život u središtu grada, što bez promjena i iskoraka neće ići. Danas otvaramo javnu raspravu i pokrećemo priču oko rekonstrukcije gradskog trga, definiramo hodogram radova i svega što ide uz to.

Točni rokovi realizacije ove investicije vrijedne osam do deset milijuna kuna još nisu poznati, ali gradonačelnik Jakšić je napomenuo da će gradske vlasti poduzeti sve da se s radovima krene već sljedeće godine.

zatvori