Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: OPĆINA VIRJE SLAVI SVOJ DAN Načelnik Perok: Pomažemo najmlađima i najstarijima i ostvarujemo brojne projekte

Općina Virje bogatim programom danas slavi svoj dan.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine svim prisutnima obratio se načelnik Općine Virje Mirko Perok. Uvodno je istaknuo financijsku stabilnost Općine – bilo da se radi o podmirivanju dobavljača ili potraživanja mještana prema raspisanim programima za sufinanciranje – koja Virovcima omogućuje da mogu uspješno realizirati brojne projekte.

– Prošle godine na svečanoj sjednici najavili smo rekordnu financijsku godinu što smo i ostvarili, a veći dio sredstava osigurali smo preko realizacije projekata koji su sufinancirani iz europskih fondova ili resornih ministarstava. To nam omogućava da dio sredstava iz redovitih prihoda Općine možemo usmjeriti direktno prema našim žiteljima – ponosno je istaknuo Perok.

Snimio Krešo Puklavec

>> FOTO/VIDEO Kako Virovci slave Martinje u sklopu Dana svoje općine

Općina Virje socijalno je osjetljiva općina, kazao je načelnik, jer kroz razne programe pomaže svojim žiteljima od rođenja sve do starije životne dobi. Između ostaloga tu je financijska pomoć od 3000 kuna roditeljima kod rođenja djeteta, financiranje i briga o dječjem vrtiću i osnovnoj školi, besplatne bilježnice za sve učenike, sufinanciranje prijevoza za srednjoškolce, kreditiranje učenika i studenata te sufinanciranje rada umjetničke glazbene škole. Podsjetimo, u Virju je 2012. godine osnovan Područni odjel Umjetničke škole “Fortunat Pintarić” iz Koprivnice, a mladi glazbenici ponos su općine, pohvalio ih je Perok.

– Posebno želim i ove godine spomenuti naš program za mlade obitelji koji u svojim mjerama sadrži nepovratnu financijsku potporu kod kupnje kuća ili stanova, gradilišta, uređenja ili proširenja stambenog prostora te besplatno priključenje na komunalnu infrastrukturu. Ova mjera postigla je odlične rezultate: od njene provedbe prije dvije godine potpore su koristile 104 obitelji, a vrijednost isplaćene potpore iznosi 1,5 milijuna kuna. Nekoliko obitelji doselilo je u našu općinu iz drugih područja, najnoviji primjer je mlada obitelj koja je doselila iz Sjeverne Irske i kupila kuću u Rakitnici. Veseli nas da je i mnogo mladih obitelji zbog ove mjere ostalo u našoj općini. Program planiramo nastaviti i u idućim godinama, a razmišljamo i o proširenju programa – najavio je načelnik Perok, dodavši kako su sve to konkretne demografske mjere za ostanak žitelja u općini.

Tu su i važni programi za stanovnike starije životne dobi. Prvi je projekt Zaželi, program zapošljavanja žena u Općini Virje pod nazivom Zaželi – provedi! Ukupna vrijednost projekta veća je od 1,3 milijuna kuna, a financiran je u potpunosti sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Kroz projekt je zaposleno devet žena koje su edukacijom stekle zvanje njegovateljica i trenutno se brinu za pedesetak starijih i nemoćnih osoba.

– Ovaj program u našoj općini provodi se već godinu dana. Vrijeme brzo ide jer je do kraja programa ostala još jedna godina i moramo sve poduzeti da se isti ili slični program nastavi na dobrobit korisnika, ali i zaposlenica – kazao je načelnik Perok.

Općina Virje zajedno s Koprivničko-križevačkom županijom provodi i program Gerontodomaćice – pomoć i njega u kući u sklopu kojega je osigurana briga za još desetak starijih mještana.

Snimio Krešo Puklavec
Godinu obilježili i infrastrukturni projekti:

Nekoliko je projekata realizirano u 2019. godini u Općini Virje vezanih uz izgradnju komunalne infrastrukture. Uređene su Ulica Frana LugarićaUlica Ivana Gundulića s novim kružnim tokom prometa. Investicija je vrijedna oko 5 milijuna kuna, od čega je 70,46% odnosno 3,5 milijuna sufinancirano iz Europskog poljoprivrednog fonda.

Snimio Krešo Puklavec

Izgrađeno je i novo reciklažno dvorište vrijedno više od dva milijuna kuna. Sufinancirano je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša s 85% ili 1,9 milijuna kuna.

Izgrađena je i nova tržnica, vrijedna milijun kuna od čega je 450 tisuća sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja.

Dovršena je izgradnja kanalizacije u Virju u koju je kroz desetak godina gradnje, zajedno s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, uloženo više od 50 milijuna kuna.

Uz sve to dovršeno je i uređenje društvenog doma u Šemovcima te rekonstrukcija sportskih prostorija Sportskog parka Virje, obnovljen je dio pješačke staze u Ulici Mitrovica i uređen je plato ispred crkve u Virju.

– Uz vlastita sredstva koristili smo sredstva iz europskih fondova, resornih ministarstava te sredstva Koprivničko-križevačke županije temeljem javnih poziva. Očekujemo do kraja godine realizaciju u sufinanciranju oko 8 milijuna kuna – najavio je načelnik Perok.

Snimio Krešo Puklavec
Nove investicije u 2020. godini

U prijedlogu proračuna za 2020. godinu s projekcijama za 2021. Općina Virje nastavlja investicijski ciklus. U tom razdoblju, najavio je načelnik Perok, planira se izvesti sljedeće:

  • Započeti sa sanacijom odlagališta otpada Hatačanova, za što Općina ima lokacijsku dozvolu u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa
  • Započeti s rekonstrukcijom stare škole – dijela koji se odnosi na muzej (kandidirano na poziv Ministarstva kulture)
  • Hostel, obnova zgrade i stavljanje u funkciju
  • Započeti izgradnju kanalizacije u Šemovcima i Hampovici kroz Aglomeraciju i nastaviti s projektiranjem i izgradnjom kanalizacije u Miholjancu
  • Izgraditi spojni vodovod Rakitnica – Donje Zdjelice
  • Uređenje trga Prodavić s novim kružnim tokom
  • Uređenje Starčevićeve ulice
  • Energetski učinkovito obnoviti društveni dom, dom zdravlja i staru općinu u Virju
  • Urediti dječja igrališta u cijeloj općini
  • Dovršiti izgradnju pješačkih staza u Mitrovici i Novigradskoj ulici
  • Izgraditi spomenik domovini
  • Urediti Trg Franje Tuđmana
  • Rekonstrukcija javne rasvjete

Gore navedeni su projekti za koje Općina ima valjane dozvole ili je u visokoj fazi njihovog dobivanja, naglasio je načelnik Perok.

– Cjelokupni planirani iznos ovih investicija iznosi oko 40 milijuna kuna. Kroz ove investicije potičemo i gospodarstvo jer ove projekte skoro u cijelosti rade naše tvrtke. Zasigurno se pitate “odakle vam novci”, evo samo kratkog obrazloženja neki projekata:

– Redovito potičemo gospodarstvo kroz nekoliko mjera kod osnivanja nove tvrtke ili obrta te za zapošljavanje. Proširenjem poslovne zone uz bioenerganu i osnivanjem poduzetničke zone za gospodarenje otpadom stvaramo nove mogućnosti za ulaganje u našu općinu.
Za poljoprivrednike, uz dosadašnje potpore, uveli smo i mjeru sufinanciranja kupnje mehanizacije s čime nastavljamo i iduće godine, s većim sredstvima jer je interes velik.

– Zadovoljni smo radom naših ustanova: Dječjim vrtićem “Zrno” i Narodnom knjižnicom koji svoje programe provode izuzetno uspješno i odlično surađuju na dobrobit prije svega djece. Kada tu dodamo suradnju s Osnovnom školom i Društvom “Naša djeca” Virje, rodila se ideja koju smo pretvorili u stvarnost da Općina Virje postane Općina – prijatelj djece. Ovaj zajednički projekt krenuo je u realizaciju službenom prijavom i iskreno se nadam da ćemo do Martinja iduće godine dobiti to laskavo priznanje i biti uz bok dva grada u našoj županiji koji jedini za sada imaju taj status.

– Općina Virje i samo mjesto Virje ponosi se svojom bogatom poviješću koju naše brojne udruge čuvaju od zaborava. Stoga smo iznimno ponosni na naše vatrogasce, sportaše, čuvare kulturne i povijesne baštine i na sve ostale udruge koje svojim radom čuvaju tradiciju i pridonose promociji općine.

– Osnivanjem Turističke zajednice područja Središnja Podravina potičemo turizam na ovim prostorima, od obronaka Bilogore do Prekodravlja.

– Naše glavne manifestacije “Martinjski dani” i “Virovska prkačijada” postaju turistički proizvod naše općine kroz koji će lokalni proizvođači hrane i domaćih proizvoda moći plasirati svoje proizvode i usluge.

– U kratko vrijeme Virovska prkačijada pod nazivom “Prvi europski festival malih tradicijskih kolača” privlači sve veći broj turista. To je zapravo svjetski projekt jer svake godine ugostimo vrsne slastičare s drugih kontinenata. Očekujte sljedeće godine goste iz Japana.

– Sve ove naše aktivnosti pridonijele su tome da ćemo u srijedu ugostiti emisiju Hrvatske radiotelevizije “Lijepom našom” i naj taj način još konkretnije poslati poruku cijeloj Hrvatskoj i šire gdje se nalazi Virje i kakvu povijest i kulturu čuva – zaključio je načelnik Općine Virje Mirko Perok.

Načelnik Perok zahvalio je Općinskom vijeću i njegovom predsjedniku Mladenu Mesarovu na odličnoj suradnji, konstruktivnoj raspravi i odlukama za dobrobit općine. Zahvalio je i svom zamjeniku Davoru Čižmešinkinu i svim djelatnicima Općine na čelu s pročelnicom Kristinom Filipović, ravnateljicama i djelatnicima virovskih ustanova, Turističke zajednice, Komunalijama Đurđevac, Vladi Republike Hrvatske, resornim ministarstvima, Hrvatskim vodama, Fondu za zaštitu okoliša te Koprivničko-križevačkoj županiji i županu Darku Korenu.

Na kraju, načelnik Perok čestitao je svim mještanima Dan općine i svetkovinu njenog zaštitnika, svetog Martina, napomenuvši kako je njegovo štovanje unazad mjesec dana postalo nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Virje je, istaknuo je Perok, drugo mjesto u Hrvatskoj iza Dugog Sela koje se nalazi na europskoj karti hodočasničkog puta “Stope sv. Martina”.

Okupljenima su se obratili i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, župan Darko Koren i saborski zastupnik Željko Lacković. Nastupila je mlada pjevačica Petra Cik, a zlatne plakete Općine Virje dobili su Ljubica DrvenčićMarija BušićGordana Matoničkin Čurić, Josip GabajOPG Vladimir ČagranDječji vrtić “Zrno”Hrvatsko pjevačko društvo “Ferdo Rusan”.

zatvori