Petak, 19. travnja 2024.

Felak: Sjever je manje zastupljen u državnom proračunu jer ima velike vlastite prihode, ali ne može ga se zbog toga kažnjavati

Županijski čelnici Hrvatske demokratske zajednice na konferenciji za medije o prijedlogu državnog proračuna za 2020. godinu prokomentirali su i situaciju oko financiranja Sveučilišta Sjever.

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Felak istaknuo je da je Sjever zastupljen u državnom proračunu, ali ne u onolikoj mjeri koliku su očekivali:

– Kod Sveučilišta Sjever moram spomenuti jednu stavku koja se također nalazi u državnom proračunu, a ne spominje se često. Naime, Sveučilište Sjever ima vlastite prihode od gotovo 31 milijuna kuna u 2019. godini, a 2020. planirano je da će uprihoditi još 25 milijuna kuna.

Felak je pojasnio da se kod izrade proračuna gleda ukupna slika financiranja nekog sveučilišta u koju ulaze svi rashodi i prihodi prema kojima Sjever posluje uspješnije od ostalih državnih sveučilišta. Stoga on upravo u tome vidi razloge zašto Sjeveru nisu dodijeljena veća financijska sredstva.

– Sveučilište Sjever je najmlađe sveučilište, ali se pokazalo kao vrlo uspješno. Ne mogu neka sveučilišta živjeti na stogodišnjoj tradiciji, a da im rezultati upisa nisu adekvatni tome. Ne možemo nekoga kažnjavati zato što ima veće vlastite prihode, nego su upravo prihodi odraz njegove uspješnosti – poručio je Felak.

Prije nego što predloženi državni proračun bude izglasan, saborski zastupnici s područja sjeverozapadne Hrvatske, čiji studenti gravitiraju prema sveučilišnim centrima Sjevera u Koprivnici i Varaždinu, svakako će probati lobirati kako bi se u proračunu za njega našlo više novaca, zaključio je Felak.

zatvori