Subota, 20. travnja 2024.

DOMOLJUB – PRIČA O ZGRADI I LJUDIMA Izložba o povijesti Domoljuba otvara se u petak u Galeriji Koprivnica

Koliko je djelovanje kulturno-umjetničkih društava oblikovalo građansku svijest stanovnika Koprivnice svjedoče brojne priče, arhivski dokumenti i literatura. Početkom 20. stoljeća, u lipnju 1909. godine, Koprivnica je dobila jedno posebno kulturno-prosvjetno društvo – Domoljub – koje je djelovalo kontinuirano sve do Drugog svjetskog rata.

Na spomen Domoljuba, većina će se sjetiti zgrade, točnije svečane dvorane koja je nakon čitavog stoljeća obnovljena i slavi 100. godišnjicu od izgradnje. No Domoljub je mnogo više od asocijacije na uređeni prostor u kojem su se tijekom godina održavale svečane priredbe, koncerti i banketi i kojeg, uostalom, ne bi ni bilo da prije 110 godina nije osnovano Hrvatsko obrtničko radničko obrazovno i pjevačko društvo Domoljub. Upravo je to društvo zaslužno što Koprivnica danas ima dvoranu koja je ugostila brojne uzvanike s područja javnog kulturnog života. Okosnicu izložbe čine dokumenti, plakati i fotografije koji ukazuju na važnost i ugled Domoljuba, a bogata dokumentacija i korespondencija čiji je mali djelić prikazan na izložbi čuva se u Muzeju grada Koprivnice.

Izvor: Muzej grada Koprivnice

Domoljub danas broji 100 godina, stotine izvođača, tisuće predstava, desetke tisuća posjetitelja, a pamti i jedno vrijeme koje je putem disko-kluba i višednevnog događanja Simetrale uvelo novo, moderno kulturno okruženje kakvo se uspjelo održati do danas. Ova izložba svjedoči o vrlo impresivnom i značajnom razvoju kulturnog života od samih početaka do danas, uz poseban naglasak na gradnju same zgrade ali i sve ključne točke njezine povijesti i napretka. Ta kuća nije samo veliki i važan kulturni fokus ovoga grada već i pravi spomenik kulture. Ako promotrimo povijest zgrade, od zamisli do realizacije, vidimo kako je sve krenulo iz društvene inicijative koja je potom s vremenom postala stvar javnog dobra i interesa.

Otvorenje izložbe bit će u petak, 8.11. 2019. godine od 18 sati u Galeriji Koprivnica, a izložba se može razgledati do 8.12.2019. godine.

zatvori