Subota, 20. travnja 2024.

DOBRE VIJESTI Osobe s invaliditetom iduće godine dobit će božićnice i uskrsnice, u proračunu je osiguran novac i za organizirano stanovanje

Osobe s invaliditetom s područja Grada Koprivnice iduće godine dobit će uskrsnice i božićnice. Odluka je to donesena na ovotjednoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća. U proračunu za 2020. godinu za tu je stavku osigurano 100 tisuća kuna.

Odluku o gradskoj pomoći osobama s invaliditetom donio je gradonačelnik Mišel Jakšić na inicijativu nezavisnih vijećnika. Oni su, naime, namjeravali predložiti amandman na proračun tražeći da se božićnice i uskrsnice uvedu i osobama s invaliditetom, no budući da je bio tehnički neispravan nije uvršten u službene prijedloge. Stoga je gradonačelnik taj amandman uveo sam.

Inače, u nekoliko je navrata na sjednici rečeno da Grad ne skrbi dovoljno o osobama s invaliditetom. Jednu takvu kritiku Gradskoj upravi uputio je nezavisni Antonio Grgić.

Antonio Grgić. Foto: Sonja Barčanec.

– Ono što je meni neprihvatljivo u proračunu za iduću godinu je odnos prema osobama s invaliditetom. Većina njih ne može sudjelovati u društvenom, političkom i kulturnom životu grada zato jer zgrade nisu adaptirane. Pučko otvoreno učilište, Domoljub, Dom mladih, knjižnica, muzej, galerija, to su sve prostori koji su osobama s invaliditetom off limits – ne mogu ući unutra. Problem je što u programu gradnje i komunalne infrastrukture nismo planirali neke pomake prema boljoj budućnosti gdje će svi građani moći biti integrirani.

U proračunu za iduću godinu gradski su čelnici osigurali i 2,2 milijuna kuna za organizirano stanovanje za osobe s intelektualnim teškoćama. Dobru vijest s vijećnicima je podijelila pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

Ana Mlinarić. Foto: Sonja Barčanec.

– To je projekt koji smo osmislili u suradnji s Podravskim suncem. Organizirano stanovanje i ranu intervenciju planiramo pokrenuti u sljedećoj godini. Projekt smo prijavili na natječaj i čekamo rezultate pri čemu bismo po prvi puta na području ne samo grada, već i cijele Koprivničko-križevačke županije osigurali organizirano stanovanje za kategoriju korisnika osoba s intelektualnim teškoćama. Naime, organizirano stanovanje za osobe s mentalnim oštećenjima zdravlja na području grada i županije još ne postoji.

Podsjetimo, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce u travnju ove godine dobio je od Grada Koprivnice na korištenje nekretninu na Čardi. Plan je i tada bio da dobivena kuća postane stambena zajednica za korisnike Centra, no kao što je rekla i pročelnica Mlinarić, projekt koji su osmislili najprije treba proći natječaj i dobiti financijsku potporu.

Organiziranim stanovanjem osobama s intelektualnim teškoćama napokon bi se pružila mogućnost samostalnog života uz stalnu pomoć. Bili bi im osigurani uvjeti za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, za što su upravo idealne stambene zajednice kakvu planiraju zasnovati na Čardi.

zatvori