Srijeda, 24. travnja 2024.

DHMZ objavio sezonsku prognozu za zimu: Čini se da će biti iznadprosječno toplo, oborine oko prosjeka ili manje

Zima koja klimatološki počinje u nedjelju, a astronomski 22. prosinca u 5 sati i 19 minuta, prema dugoročnoj prognozi bit će najvjerojatnije toplija od prosjeka. Očekivane količine oborina bit će manje ili u okvirima višegodišnjeg prosjeka.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je na svojim web stranicama sezonsku prognozu za zimu 2019./2020. Nakon studenog koji nije opravdao svoje ime stigli smo na prag klimatološke zime – nedjelja 1. prosinca, naime, početak je tromjesečnog zimskog razdoblja prema klimatološkom računanju.

“Prvi dani prosinca, kako sada stvari stoje, ipak donose dašak zime uz zahladnjenje i buru na Jadranu te moguć snijeg, i to ne samo u gorju. A prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi za izradu dugoročnih prognoza u Službi za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, prilično je velika vjerojatnost da ova zima (2019/2020), gledajući u cjelini, bude iznadprosječno topla. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja, kada uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene”, objavio je DHMZ.

Prognoza količine oborina u dugoročnijem razdoblju mnogo je složenija od prognoze temperature, pojašnjavaju iz DHMZ-a, a u skladu s tim i njena je pouzdanost niža.

“Što se ove zime tiče, zbog specifične sinoptičke situacije (moguće jače ciklonalne aktivnosti iznad sjevernog Atlantika i sjeverne Europe te naglašenijeg utjecaja Azorske anticiklone nad područjem Mediterana) nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa je vjerojatna količina oborine oko uobičajene ili moguće malo manja od toga. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u sezonskim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu). Isto tako valja imati na umu da su tijekom zime svakako moguća i razdoblja s manje oborine nego što je uobičajeno, ali i lokalno izraženija oborina, dakle i obilnija kiša ili snijeg”, glasi dugoročna prognoza DHMZ-a.

Na kraju, naglašavaju meteorolozi iz DHMZ-a, svakako treba pratiti vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, pogotovo kada su u pitanju vremenski ekstremi poput obilnih oborina ili naglih promjena temperature.

(DHMZ)

zatvori