Četvrtak, 18. travnja 2024.

Časopis ‘Staze’ proslavio veliku obljetnicu, dr. Vadla: Već 30 godina educiramo naše stanovništvo

U Koprivnici je danas svečano obilježeno 30 godina od izlaska prvog broja časopisa ‘Staze’.

Riječ je o časopisu koji promiče zdravo življenje i pozitivan pristup životu, a izdaje ga Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Malo više o njegovoj dugoj povijesti ispričala nam je ravnateljica županijskog Zavoda dr.sc. Draženka Vadla:

– Časopis je 1989. godine pokrenuo dr. Drago Toth koji je 80-ih godina bio terapeut u Klubu liječenih alkoholičara Centar. U dogovoru s članovima pokrenut je bilten, a ubrzo je prerastao u časopis koji je obrađivao teme vezane uz ovisnosti i probleme alkoholizma. No, kroz 30 godina potpuno je promijenio svoj sadržaj, izgled i prostorni utjecaj.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Časopis je 2004. godine dobio novi naziv udruživanjem tadašnjih ravnatelja triju zavoda – našeg, Bjelovarsko-bilogorskog i Varaždinskog te otad nosi naziv “Nove staze”. 2013. godine uređivanju se priključio i Međimurski zavod.

Posljednjih 15 godina glavna urednica časopisa je Vlatka Janeš Poje koja je svim doprinosom i aktivnostima zainteresirala druge kolege da pišu stručne i edukativne članke, priča nam doktorica Vadla i dodaje:

– Časopis se besplatno dijeli u četiri županije: Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj. Prisutni smo u svim ambulantama liječnika opće prakse, čekaonicama naših bolničkih odjela, u osnovnim i srednjim škola, u bibliotekama, a i u domovima naših sugrađana. To je način kako nastojimo širiti javno-zdravstvenu misao koju je nekad započeo tvorac javnog zdravstva Andrija Štampar. Mi smo to nastavili kao jedan od malih zavoda.

Naime, u Hrvatskoj samo četiri zavoda izdaju časopis, a Koprivničko-križevački je jedan od njih.

– Kroz sve ove godine nastojali smo educirati naše stanovništvo. Rekla bih da naša županija stvarno može biti ponosna na takve ljude koji su voljni volonterski pisati i uređivati časopis. Uprava našeg zavoda, ali i svi drugi, susjedni zavodi prepoznali su njegovu važnost te nas podupiru, a nadam se da će tako biti i u budućnosti – zaključila je dr. Vadla.

Na današnjem svečanom obilježavanju o časopisu su govorili dosadašnji urednici dr. med., spec. javnog zdravstva ZZJZ Koprivničko-križevačke županije prim. dr. sc. Davorka Gazdek, dr. med., spec. mikrobiologije ZZJZ Koprivničko-križevačke županije Vlatka Janeš Poje, dr. med., spec. psihijatrije ZZJZ Bjelovarsko-bilogorske županije Iva Manestar Hlebec, dr. med., spec. javnog zdravstva ZZJZ Varaždinske županije Irena Stipešević-Rakamarić i dr. med., spec. školske medicine ZZJZ Međimurske županije Diana Uvodić-Đurić.

zatvori