Utorak, 26. ožujka 2024.

Županija podravsko-prigorskim liječnicima subvencionira stambene kredite

Koprivničko-križevačka županija potpisala je ugovor o subvenciji stambenih kredita liječnicima županijskih zdravstvenih ustanova. Ugovor je potpisao koprivničko-križevački župan Darko Koren i predstavnica Privredne banke Zagreb koja je najkonkretnije iskazala interes za ovakav način suradnje. Subvencijama će se probati stati na kraj negativnom trendu odlasku liječnika na rad u inozemstvo.

– Vjerujem da ćemo ovom inicijativom u jednom minimalnom dijelu postići taj efekt i ići prema cilju da što više zdravstvenih djelatnika, prije svega liječnika, motiviramo da ostanu ovdje živjeti i raditi. Uvjeti i kriteriji za korištenje tog programa idu u smjeru da se stvara i određena obveza da liječnici ovdje ostanu – naglasio je župan Darko Koren uoči potpisivanja.

Koprivničko-križevačka županija poslodavac je za 220 liječnika. Većina njih zaposlena je u koprivničkoj bolnici i Domu zdravlja. Na razini cijele države, mnogo liječnika odlučuje se za odlazak, a subvencijama kredita podravski i prigorski liječnici moći će riješiti problem svojeg stambenog pitanja i ostati raditi u županiji.

– Projekt predviđa subvenciju dijela redovitih kamata na stambene kredite u iznosu od 1,5% tijekom prvih sedam godine otplata kredita. Krediti se omogućuju za kupnju kuće, stana, adaptaciju postojeće nekretnine ili refinanciranje postojećeg stambenog kredita u otplati – pojasnio je župan Koren.

Iznos subvencioniranog dijela kredita je od 100 do 500 tisuća kuna, a liječnici će moći podignuti stambeni kredit u vrijednosti do 2,3 milijuna kuna. Kamatna stopa na stambene kredite koju je ponudila Privredne banka Zagreb, gdje će liječnici moći podići vlastite kredite, najpovoljnija je u Hrvatskoj.

– Bazna kamatna stopa koju nudimo našim klijentima je najniža na tržištu i to je jedan poseban aranžman vezan uz Privrednu banku i Hrvatsku liječničku komoru. Pozivamo sve zainteresirane liječnike iz svih ustanova kojima je osnivač Županija da se jave u naše poslovnice – istaknula je direktorica Regije Sjeverne i Središnje Hrvatske PBZ-a Martina Kožulj Omazić.

Uoči potpisivanja ugovora župan Darko Koren istaknuo je da je do sada interes za ove oblike subvencioniranja iskazalo 40-ak liječnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Procjene su da bi taj broj mogao i rasti.

>> Javni poziv za sufinanciranje stambenih kredita liječnicima zaposlenima u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Županija putem PBZ

zatvori