Petak, 19. travnja 2024.

VE!Legrad kulture – Strip susret Opatije i Legrada

VE!Legrad kulture polako se privodi kraju. Za sam kraj u pripremi je nešto sasvim posebno za ljubitelje stripa – izložbu ‘Strip susret Opatije i Legrada’ na kojoj će se predstaviti Mario Sačer iz Legrada i Damir Steinfl iz Opatije.

25. listopada 2019. godine, Mario Sačer i Damir Steinfl će za zainteresirane održati kreativnu radionicu ilustracije koja će početi u 17 sati, a otvorenje izložbe “Strip susret Opatije i Legrada” će se upriličiti od 19 sati u prostorijama stare Osnovne škole Legrad, na adresi Trg Svetog Trojstva 35, Legrad.

Mario Sačer iz Legrada domaćoj je publici poznat kao ilustrator lokalnog omladinskog lista “Vozlek”, kao suradnik Glasa Podravine i Prigorja, Podravskog lista, magazina Regional, Vendi, a njegovi su radovi izlazili i u vojnom časopisu “Gardist”, časopisu za kulturu “Nagnuća” i dječjem magazinu “Limač”. Surađivao je s listom Vjesnik na licenciranom stripu Tom i Jerry od MGM HB, gdje se spacijalizirao za ilustracije raznih igrica. Zadnjih godina surađuje na ilustriranju slikovnica Branke Habek “Legenda o Dravskim vilama” i Mladena Levaka “Zašto su Đelekovčani Vendeki”, a ističe se rad na stripovima “King of the Drava” i “Mary and Clare’s Adventures” koji su nastali temeljem zapisa legradske književnice Marije Bango.

Damir Steinfl dolazi nam iz Opatije. Stripom se bavi od najranijih dana, dok je aktivno započeo crtati stripove i ilustracije 1994. godine. Izlagao je na 77 skupnih i 7 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Finska, Italija, Njemačka, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Švedska, Vojvodina). Radove je objavljivao u raznim novinama, časopisima, almanasima, knjigama, katalozima, fanzinima i antologijama u zemlji i inozemstvu. O Damirovom radu na području stripa snimljena su dva dokumentarna filma za HRT. Dok mu se radovi pojavljuju u više dokumentarnih filmova na temu stripa u Hrvatskoj. Od 2010. godine vodi Kreativnu radionicu stripa i ilustracije u Opatiji za osnovnoškolski uzrast, a od 2016. radionicu širi i na područje Rijeke. Član je strukovnih udruga ULUPUH (Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske) te HZSU (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika). Član je umjetničke organizacije ANIMA.

Za svoj je rad primio i nagrade za Najboljeg mladog autora na Salonu stripa u Vinkovcima 1995. te Nagradu za inovaciju u stripu u suradnji sa strip skupinom Variete radikale u Vinkovcima 1997. godine.

Projekt VE!Legrad kulture ima za cilj obogatiti kulturni život mjesta Legrad kroz kulturnu ponudu različitih sadržaja. Nositelj projekta je Općina Legrad uz sufinanciranje i financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

zatvori