Četvrtak, 25. travnja 2024.

SVJETSKI DAN PALIJATIVE Marina Međimorec od početka ove godine koordinatorica je palijativne skrbi za područje naše županije

Druga subota u listopadu rezervirana je za obilježavanje Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi. S obzirom na to da Koprivničko-križevačka županija od ove godine ima koordinatoricu za palijativu, pitali smo ju kako Podravci i Prigorci skrbe o svojim neizlječivo bolesnim sugrađanima.

Prvostupnica sestrinstva Marina Međimorec funkciju koordinatorice palijativne skrbi preuzela je u siječnju ove godine. Njezina je uloga povezati sve sudionike važne za razvoj i pružanje palijativne skrbi koja, nažalost, u našoj županiji još uvijek nije na razini na kakvoj bi trebala biti.

– U pravilu koordinator više radi sa samim sustavom. On ima ulogu povezivanja svih onih koji su bitni u razvoju i pružanju palijativne skrbi. Problemi kod takvih bolesnika su brojni i njih ne može riješiti samo jedna služba. U tom procesu svi trebaju jednako razmišljati i pristupati da im se omogući što veća kvaliteta života i da se svima omogući da žive dostojanstveno do samog kraja – objasnila nam je Marina Međimorec.

Palijativa, dakle, podrazumijeva sveobuhvatnu skrb za bolesnike s neizlječivom bolešću, ali i sveobuhvatnu pomoć njihovim bližnjima. U taj se proces moraju uključiti sve službe koje mogu rješavati brojne probleme koji se kod pacijenata javljaju, od fizičkih, psiholoških, socijalnih, društvenih pa do duhovnih.

Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici na dnevnoj razini zbrinjava palijativne bolesnike. Kako nam je rekao ravnatelj dr. Mato Devčić, u bolnici je trenutno pet kreveta na raspolaganju palijativnim bolesnicima, a do kraja godine trebalo bi ih biti 12. Brojka je to određena temeljem izmjene Mreže javne zdravstvene službe. Ravnatelj Devčić je podsjetio i da bismo prema Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva do kraja 2020. godine u našoj županiji trebali imati mobilni tim za palijativnu skrb koji bi bio u potpunosti posvećen teško bolesnim osobama.

– Zadnjih 15-20 godina intenzivnije se radi i priča o palijativnoj skrbi u Hrvatskoj i radi se na njezinoj implementaciji u zdravstveni sustav. U mnogim županijama niču specijalističke službe palijativne skrbi, a u tom smo smjeru krenuli i mi. Trenutno imamo samo koordinatora palijativne skrbi, tako da je to nešto na čemu i dalje moramo raditi. Treba nam još vremena i podrške sa svih strana – priča nam Marina Međimorec dodajući da je najveći problem pri formiranju tima za palijativnu skrb nedostatak liječnika.

– Trebat će nam još puno godina da razvijemo zadovoljavajući sustav. Svakako najprije priželjkujemo tim koji bi trebao biti na primarnoj razini, ali kao što svi već znaju u Domu zdravlja imamo velike probleme s nedostatkom liječnika tako da nažalost ne možemo znati kad ćemo imati uvjete da se taj tim i osnuje.

Dodajmo da se Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi ove godine obilježava danas, 12. listopada pod sloganom “Palijativna skrb – moja briga, moje pravo”.

– Cilj je ukazati na to da svaka osoba ima pravo na palijativnu skrb i na dostojanstvenu brigu do samog kraja, ali i to da palijativna skrb nije briga samo jednog pojedinca ili zdravstvenog sustava, nego cijele naše lokalne zajednice – zaključuje Marina Međimorec.

Trebate li podršku kako bi lakše skrbili za vaše bližnje, koordinatorici palijativne skrbi Marini Međimorec možete se obratiti u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije radnim danom od 7 do 15 sati, ili na brojeve 048/279-644 i 091 466 1780.

zatvori