Utorak, 26. ožujka 2024.

ŠTRAJK U ŠKOLAMA Gotovo sve podravsko-prigorske škole danas su u štrajku, no u nekima ipak ima nastave

Učitelji, nastavnici i tehničko osoblje – kuharice, spremačice i domari – i jutros su se odazvali štrajku. Rekao je to Radio Dravi Goran Višak iz koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, povjerenik Sindikata učitelja za Koprivničko-križevačku županiju.

Štoviše, prema dosad prikupljenim podacima, odaziv podravsko-prigorskih prosvjetara veći je nego dosad:

– U osnovnim školama na području Koprivničko-križevačke županije odaziv na štrajk je veći nego zadnji puta. Manji odaziv je jedino u onim školama u kojima trenutno ima više bolovanja. Postotkom, odaziv na štrajk ide preko 90%. Premda još nisam dobio informacije iz svih škola, svakako idemo prema gore.

Sindikalist Višak kaže da su se, u skladu s najavom štrajka, današnjem danu prilagodili i učenici. Većina ih nije došla u škole, a za one koji su ipak došli, ravnatelji su organizirali skrb i prehranu. Također nam je rekao i da sutra u našoj županiji neće biti cirkularnog štrajka, što znači da bi sutra svi trebali biti u školama – i zaposlenici i učenici.

Nastave nema u većini podravsko-prigorskih škola, Radio Dravi je potvrdio zamjenik župana Ratimir Ljubić.

– Situacija je slična kao i tijekom prethodnog štrajka. Većina škola ne radi, a nastava se održava samo u šest osnovnih škola i to djelomično. Riječ je o OŠ Koprivnički Bregi, Područna škola Glogovac; OŠ Drnje, Područna škola Torčec; u OŠ Legrad, Područna škola Podravska Selnica; u OŠ Đelekovec, Područna škola škola Imbriovec te u OŠ Sveti Ivan Žabno, PŠ Trema i u Srednjoj školi Koprivnica. U osnovnim školama nastava se ne održava. Naime, u nekim školama ima zaposlenika koji ne štrajkaju, no nisu došli učenici pa se nastava ne održava.

Znajući, naime, da će nastavnici štrajkati, većina učenika danas nije došla u školu. Kad je pak riječ o srednjim školama, nastava se danas – i to djelomična – održava samo u Srednjoj školi Koprivnica.

zatvori