Četvrtak, 18. travnja 2024.

ŠKOLSKA SHEMA Županija i ove godine školarcima osigurala besplatne obroke voća, povrća i mlijeka

Koprivničko-križevačka županija i ove je godine uspješno aplicirala na javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u školskoj godini 2019./2020.

Županijskim školama je na taj način odobreno 363.798,30 kuna za program Školske sheme, kojom se školarcima osiguravaju besplatni obroci svježeg voća povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda tijekom školske godine.

Obroci voća i povrća osigurani su jednom tjedno kroz cijelu školu godinu za 7593 učenika osnovnih i srednjih škola, dok će obroke mlijeka i mliječnih proizvoda dobivati 1883 učenika nižih razreda osnovnih škola.

Županija se na javni poziv javila sa svim svojim školama kojima je osnivač, uključujući i učenički dom u Križevcima. Škole su zaključile ugovore o isporuci s dobavljačima, a ugovori o provedbi Školske sheme potpisani su između Županije kao osnivača i škola koje sudjeluju u projektu.

Zdravlje djece i osiguranje zdravih obroka kroz program školske prehrane od velikog je značaja za Županiju koja nastoji školarcima osigurati  povećanje  unosa svježeg voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te na taj način potaknuti svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece. To je iznimno važno, posebice u vremenu kada se suočavamo s velikim problemima prekomjerne težine uzrokovane modernim načinom života i nezdravom prehranom od najranije dobi pa je ključno stvoriti zdrave prehrambene navike kod naših školaraca. Drago nam je da su se u projekt uključili lokalni proizvođači koji su se prijavili na listu dobavljača, pa smo na taj način ujedno potaknuli i lokalnu poljoprivrednu proizvodnju rekao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Ovo je druga godina da osnivači školskih ustanova iskazuju interes za sudjelovanjem, čime se škole administrativno rasterećuju, dok škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača, a dobavljači zatim isporučuju voće i povrće (100-150g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i slično (0,15-0,25 l po djetetu tjedno).

Republika Hrvatska pokrenula je program Školske sheme, odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece.

Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

zatvori