Četvrtak, 25. travnja 2024.

Predstavnici devet županija okupili se u Koprivnici kako bi potakli rješavanje teritorijalne diskriminacije prijevoznika

Prijevoznici ne mogu koristiti najbliži granični prijelaz već ga moraju obilaziti, što im osim vremena povećava i troškove

Na inicijativu župana Darka Korena, predstavnici devet županija okupili su se danas u Koprivnici na radnom sastanku kako bi potakli rješavanje teritorijalne diskriminacije prijevoznika.

Naime, odredbom resornog ministra prometa Olega Butkovića prijevoznici iz Koprivničko križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije ne mogu koristiti manje granične prijelaze na granici sa susjednom Slovenijom.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren pojasnio je na koje točno probleme podravsko-prigorski prijevoznici nailaze kod prelaženja granice:

– Prijevoznici iz Koprivničko-križevačke županije ne mogu koristiti najbliži granični prijelaz koji je udaljen 40-ak ili 50-ak kilometara te ga moraju obilaziti kako bi granicu prešli na Bregani. Za to im treba više vremena, a povećavaju im se i troškovi. Ujedno se stvaraju i gužve na graničnim prijelazima.

Ova inicijativa proizašla je iz strukovne grupe prijevoznika Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica. Zaključci sastanka devetorice župana uputit će se resornom ministru Olegu Butkoviću, a upućeni su i prema Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, napominje župan Koren.

zatvori