Utorak, 26. ožujka 2024.

‘Šest godina stariji, nimalo pametniji’: Popularizator znanosti Saša Ceci predstavlja ‘Blesimetar drugi’ u Koprivnici

Dugogodišnji popularizator znanosti, fizičar Saša Ceci u utorak će u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ u Koprivnici predstaviti svoju novu knjigu ‘Blesimetar drugi: Šest godina stariji, nimalo pametniji’.

“U knjizi iznosim činjenice i znanstvenu istinu kako je ja vidim, a nitko ne voli čuti istinu pa tako kako su nekada kraljevi preko dvorskih luda, koje su bile šašave i otvorene, dobivali informacije i istinu, tako je i ja u svojoj knjizi dajem ljudima”, objašnjava autor i dodaje kako je on taj koji će, kada nitko neće, govoriti o istini bilo da se radi o cijepljenju, GMO-u, globalnom zatopljenju ili nuklearnoj energiji. Baš kao i prva knjiga, “Blesimetar drugi” kompilacija je tekstova koje je autor objavio na svom Facebook profilu i blogu te raznim medijima.

Predstavljanje “Blesimetra drugog” održat će se na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice u utorak, 29. listopada s početkom u 18 sati.

Saša Ceci radi na Institutu Ruđer Bošković gdje proučava pobuđena stanja i raspade raznih subatomskih kratkoživućih kvantnih objekata i sistema. Povremeno predaje razne fizike i programiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Osim znanstvenim radom i nastavom, bavi se i promocijom znanosti. Teži je dio voditeljskog i autorskog dvojca znanstvene emisije na HRT-u pod nazivom “Treći element”. Također je i jedan od (dvadesetak) osnivača “Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja”, neformalne grupacije znanstvenih entuzijasta te suorganizator njihovih mjesečnih tribina o razbijanju mitova “Skeptici u pubu”. Autor je knjige “Blesimetar iliti koliko je krivo biti u krivu” koja je napisana prema istinitom… blogu „Jutarnjeg lista“ na kojem je objavio stotinjak znanstveno-popularizacijskih tekstova o psihologiji i parapsihologiji, skepticizmu i lakovjernosti, pa čak i o vjeri i ateizmu. Rođen je i živi u Zagrebu, oženjen je i ima dvoje djece. U slobodno vrijeme voli svirati gitaru, što ne znači da ju i zna svirati.

zatvori