Četvrtak, 18. travnja 2024.

Produženi boravak u koprivničkim osnovnim školama morat će pričekati školu na Podolicama i jednosmjensku nastavu

Potpredsjednica Gradskog vijeća, SDP-ova Maja Marković na prošlotjednoj je sjednici koprivničkog parlamenta potegnula pitanje produženog boravka u koprivničkim osnovnim školama. Gradonačelnika Mišela Jakšića pitala je zašto taj projekt u Koprivnici još nije zaživio.

– Molim vas da obrazložite zašto u Koprivnici nije prošao prijedlog produženih boravaka u školi. Pročitala sam u novinama da recimo Đurđevac, Varaždin, Slavonski Brod i neki drugi gradovi to imaju, pa zašto Koprivnica ne može imati? – pitala je gradonačelnika vijećnica Maja Marković.

Maja Marković. Snimio Marko Posavec.

Produženi boravak inače omogućuje učenicima boravak u školi prije i nakon redovne nastave, s organiziranom prehranom te nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.

Iako je početkom lipnja najavljena objava natječaja “Igraj se i uči” od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, njegovo je raspisivanje do sada dva puta odgođeno, pojasnio je gradonačelnik Jakšić. Dodao je i da je produženi boravak puno lakše organizirati u gradovima u kojima broj učenika pada, za razliku od Koprivnice gdje je taj broj iz godine u godinu veći:

Mišel Jakšić. Snimila Sonja Barčanec.

– Reći ću da je to puno lakše raditi tamo gdje svake godine jedan razred maltene nestane pa se onda cijela priča produženog boravka svodi na to da ga moraš organizirati za 30, 40 đaka. U tom slučaju osiguraš jednu učionicu i to je to. Koprivnica bi produženi boravak ipak trebala organizirati za malo veći broj učenika – odgovorio je Mišel Jakšić.

Gradonačelnik je dodao kako je produženi boravak također lakše organizirati u gradovima s jednosmjenskom nastavom.

– Radimo na tome da imamo prostora za potpuni prelazak i na jednosmjensku nastavu i na produženi boravak u školama. Broj osnovnoškolaca nam raste, naši ravnatelji i ravnateljice rade doista odličan posao, ali neke stvari koji se tiču prostora i novih iskoraka ne možemo samo tako svaliti na njih sve dok nećemo imati do kraja posložen koncept za koji nam je jako, jako važna Osnovna škola Podolice.

Iz gradonačelnikovog odgovora za zaključiti je da ćemo do produženog boravka trebati pričekati izgradnju osnovne škole na Podolicama koja će konačno omogućiti jednosmjensku nastavu u Koprivnici.

zatvori