Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Prevencija moždanog udara bila je tema predavanja u Knjižnici, a sve što ste propustili možete doznati u subotu u centru Koprivnice

Moždani udar drugi je po redu uzrok smrtnosti i vodeći uzrok invalidnosti u svijetu te predstavlja globalni zdravstveni problem, a kako bi liječenje bilo uspješnije potrebno je rano prepoznati njegove znakove.

Bila je to tema zdravstvenog predavanja koje su u srijedu navečer u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” održali neurolog dr. Juraj Poje i medicinska sestra Gabrijela Šimunić iz koprivničke bolnice.

Najznačajniji elementi za smanjenje broja oboljelih su prevencija i kontrola rizičnih čimbenika. Rizični čimbenici su povišeni srčani tlak, konzumacija cigareta, povišene masnoće u krvi te neregulirana tjelesna težina.

Sve o ovoj temi moći ćete doznati u subotu od 10 sati na Zrinskom trgu gdje će se održati još jedna akcija povodom Dana prevencije moždanog udara “Vrijeme je mozak”. Bit će to ujedno i deseta godišnjica ovih akcija. Dođite i naučite kako prepoznati rane znakove, kako pomoći oboljelima i kako smanjiti rizik od moždanog udara.

zatvori