Ustupila OŠ Fran Koncelak
Poznati fizičar i popularizator znanosti prof. dr. sc. Ivica Puljak posjetio je u petak Osnovnu školu ‘Fran Koncelak’ u Drnju.

Škola je ove godine nastavila s aktivnostima Erasmus+ projekta SLAM, a početak školske godine Erasmus+ tim namijenio je aktivnostima vezanim uz dvije znanosti: fiziku i astronomiju. Početna aktivnost bila je Svemirski dan, projektni dan u PŠ Josipa Generalića Hlebine, a aktivnosti su nastavljene kroz predavanje i radionicu Ivice Puljka, fizičara svjetskog renomea.

Učenici sedmih i osmih razreda su na predavanju slušali o građi i veličini svemira, jedinstvenosti zvijezda te primjerima iz svakodnevnog života koje je prof. Puljak jednostavnim rječnikom povezivao sa znanstvenim otkrićima i izumima te ih na taj način približio učenicima. Razgovarao je s učenicima o onome što znaju, kako saznaju nove stvari, znaju li tko su i na koji način trebaju provjeravati informacije koje ih okružuju.

Na radionici je učenike upoznao s CERN-ovim ubrzivačem čestica, kako izgleda i koliko je dugo građen te na konkretnom primjeru pokazao kako se „traže“ čestice. S učenicima je podijelio svoje iskustvo rada u velikoj i priznatoj znanstvenoj instituciji, gdje radi 10.000 znanstvenika.

Svoj dolazak prof. Puljak završio je sudjelovanjem u inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj!“, koja se toga dana provodila u školi.

Aktivnosti koje slijede u Erasmus+ projektu SLAM su suradnja s Astronomskim društvom Koprivnica i posjet zvjezdarnici u Višnjanu, gdje će učenici sudjelovati u radionici poznatog hrvatskog astronoma Korada Korlevića.

Predavanja i radionice financirane su sredstvima Erasmus+ projekta.