Srijeda, 24. travnja 2024.

Policija je ove godine zabilježila gotovo 13 tisuća prometnih prekršaja, pet je osoba na cestama izgubilo život

Policija uprava koprivničko-križevačka i u rujnu je imala pune ruke posla. Zabilježila je 115 kaznenih djela i njihov broj je porastao u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

– Što se tiče kaznenih djela u rujnu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježimo povećanje za 27,8%, a u odnosu na prvih devet mjeseci ove godina bilježimo 978 kaznenih djela što je blago povećanje za 2%. Ono što je u svakom slučaju pozitivno je da nisu zabilježena teža kaznena djela niti kaznena djela koja bi izazvala veće uznemirenje javnosti – istaknula je Dijana Žagar iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

U rujnu je zabilježeno 50 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe smrtno stradale. Nesrećama je kumovao i alkohol pod čijim je utjecajem prilikom izazivanja nesreće bilo 9,4% vozača. Osim alkohola, do nesreća je došlo i zbog nepropisne brzine i vožnje neprilagođene uvjetima na cesti.

Rujanske prometne nesreće dio su porazne ovogodišnje statistike prema kojoj je u prvih devet mjeseci zabilježeno 409 prometnih nesreća. Najčešći uzrok prometnih nesreća bili su četiri ubojice u prometu: neprilagođena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nevezanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela u vožnji.

– Sveukupno je u prometnim nesrećama stradalo 210 osoba od čega je pet osoba smrtno stradalo od posljedica prometne nesreće. U prometnim nesrećama je teško ozlijeđeno 57 osoba, a još 148 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede – istaknula je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke Mirela Škvorc.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

U nadzoru prometa policija je u rujnu zabilježila 1504 prometna prekršaja u kojima je iz prometa isključeno 194 vozača, 32 vozila i oduzete su  64 vozačke dozvole. Ovi prekršaji dio su impresivne brojke od gotovo 12.800 prometnih prekršaja koje je policija zabilježila u prvih devet mjeseci ove godine, napominje voditeljica Škvorc i dodaje:

– Od toga je najveći dio prekršaja usmjeren na takozvane četiri ubojice u prometu, pa smo tako imali oko 4300 prekršaja usmjerenih na sankcioniranje nedopuštenih brzina kretanja, 1500 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, oko 2000 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i oko 780 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Kako bi se zaustavio negativan trend rasta broja prometnih prekršaja i stradavanja u prometu, iz Policijske uprave koprivničko-križevačke sve sudionike pozivaju na poštivanje prometnih propisa. Većem oprezu u prometu svakako doprinose stože kazne koje su propisane novim Zakon o sigurnosti cestovnog prometa te intenzivirani nadzor prometa od strane policije, zaključila je Škvorc.

zatvori