Četvrtak, 25. travnja 2024.

Otkrivanje kulturne baštine: Ilustracije iz Kulturnog vodiča Koprivnice na turneji po školama

Muzej grada Koprivnice nedavno je predstavio edukativnu publikaciju Kulturni vodič Koprivnice. Riječ je o knjižici u kojoj možete učiti o koprivničkoj kulturnoj baštini, reprezentativnim zgradama, urbanim prostorima i poznatim povijesnim osobama.

Publikacijom su koprivnički kustosi željeli mladu publiku Muzeja, stanovnike Koprivnice i sve zainteresirane čitatelje, upoznati s kulturnom baštinom Koprivnice te razbiti predrasude da je ona “nerazumljiva” i da “nije za svakoga”.

Stručni djelatnici odabrali su i opisali neka od najvažnijih djela arhitekture, skulpture i slikarstva našeg kraja, ali i povijest Koprivnice i neke od najvažnijih protagonista te povijesti. Vodič je poklonjen svim učenicima osnovnih škola na početku školske godine u namjeri da pokažemo kako novim mladim naraštajima kulturna baština može biti bliska i izazovna.

Posebnu vrijednost predstavljaju ilustracije akademskog slikara i nastavnika Darka Markića koje su na smion, neautoritaran način pristupile temi, približivši djeci složenije pojmove i događanja motivirajući ih pritom da se i sami kreativno izraze. Osim u Vodiču, učenici koprivničkih osnovnih škola Markićeve ilustracije moći će razgledati u svojim školama u sklopu “Otkrivanja kulturne baštine” izložbe na turneji po koprivničkim školama. Prvi postav izvan Muzeja ilustracije Darka Markića doživjele su u Osnovnoj školi Đuro Ester gdje su se mogli razgledati punih tjedan dana, nakon toga su preseljeni u Osnovnu školu Braće Radić, tek će ih ugostiti Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, a kraj “turneje” izložba će doživjeti u Područnoj školi Vinica.

zatvori