Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO U Općini Drnje uređena groblja, ceste i parkirališta, načelnik Dombaj: Sva domaćinstva pred kućom imaju asfaltiranu prometnicu

Svi zacrtani radovi na području Općine Drnje odvijaju se prema planovima i zadanim rokovima.

Primjer toga su svakako radovi na uređenju mjesnih groblja koja spremno dočekuju blagdan Svih svetih. A i redovnim održavanjem te značajnim investicijama u Drnju pokazuju kakav odnos imaju i prema mrtvima.

– Smatramo da groblje mora biti ogledalo sela. Tako smo samo u uređenje i održavanje groblja u Drnju i Torčecu uložili više od 700 tisuća kuna. Sve planirane radove smo priveli kraju kako bi naši mještani tjedan dana prije blagdana neometano mogli obilaziti posljednja počivališta svojih najmilijih. Nastavak najavljujem za početak studenoga – kaže načelnik Općine Drnje Petar Dombaj.

Tako je groblje u Torčecu dobilo novu ogradu, a djelomično je uređen i vanjski dio mrtvačnice. Uslijedit će još izgradnja i uređenje parkirališta s pristupnom stazom i rasvjetom, najavljuje načelnik Dombaj.

– Radovi vrijedni pola milijuna kuna, čemu treba dodati još 25% PDV-a, bit će izvedeni poslije Svih svetih. Namjerno nismo započeli s iskopima prije kako mještanima ne bismo otežali pristup groblju.

Veliki su zahvati obavljeni i na uređenju groblja u općinskom središtu Drnju. Kraju je privedena obnova mrtvačnice. Ograda je zazidana, ožbukana i pobojana, stavljeni su okapni limovi i montirana kovana ograda.

– Ove smo godine u održavanje i uređenje groblja uložili malo manje od 800 tisuća proračunskih kuna. Tome svakako treba dodati i planirane radove koji će uslijediti na izgradnji i uređenju parkirališta. Time ćemo kraju privesti sve planove za uređenje počivališta naših preminulih sumještana – kaže načelnik drnjanske općine.

Osim uređenja groblja, u drnjanskoj općini nastavili su s uređenjem komunalne infrastrukture. Poglavito je riječ o lokalnim prometnicama.

– Ceste su nam bitne ne samo s prometnog i sigurnosnog aspekta već i estetskog. Smatramo da je cesta uz vodoopskrbu i odvodnju temelj infrastrukture. Stoga smo si dali zadatak da u prve dvije godine mandata dovezemo asfalt pred svako kućanstvo. U tome smo uspjeli. Sva domaćinstva imaju asfaltiranu prometnicu ispred svoje kuće!

Tako je u Torčecu kraju privedena više od 1,1 mil. kn vrijedna sanacija i rekonstrukcija Ulice braće Radić s pripadajućim odvojkom u Podravskoj ulici. Prometnica je u potpunosti rekonstruirana i dobila je novi sloj asfalta, čime je završen program rekonstrukcije prometnica u tom mjestu. Općina je već platila kompletni trošak tih radova, no očekuju uplatu od 200.000 kn, koliko je za taj projekt odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja. Načelnik Dombaj se nada da će dio novca odobriti i Koprivničko-križevačka županija od koje su Drnjanci također zatražili potporu za taj projekt.

A pri kraju je, kaže načelnik Dombaj, i 2,8 mil kn vrijedna izgradnja mosta.

– Općina je već dosad po izvedenim situacijama platila 2,4 mil. kn. Projekt je prijavljen na Program ruralnog razvoja iz kojega je odobrena stopostotna potpora. Dosad nam je stiglo milijun kuna predujma, a ostatak novca će stići u najboljem slučaju godinu dana nakon što Općina sama podmiri cijeli iznos – upozorio je načelnik.

Most u Torčecu pred završetkom. Foto: Općina Drnje

Proračunski novac investiran je i u komunalno uređenje prometnica u općinskom središtu. Doduše, trenutno se odustalo od totalne rekonstrukcije prometnice u Ulici braće Radić jer će ona zbog zahvata u sklopu projekta Aglomeracije biti dodatno devastirana, pa bi trenutno ulaganje novaca bilo apsolutno neracionalno. Stoga su zahvat čija je vrijednost procijenjena na oko 3 mil. kn odgodili, a sigurno prometovanje omogućili su površinskom obradom asfalta.

– Na ovoj smo prometnici primjenili takozvanu površinsku obradu OB-om. Ona se pokazala vrlo učinkovitom i vjerujemo da će uspješno u narednih tri do pet godina zaštititi cestu asfaltiranu još osamdesetih godina – pojašnjava načelnik Dombaj istaknuvši da ovu tehnologiju uspješno primjenjuju u Njemačkoj, a u Hrvatskoj je dosad korištena u Dubrovniku, Koprivnici i Novigradu Podravskom.

– Premda su naši žitelji bili skeptični, pokazalo se da je projekt uspješno odrađen. Na proljeće će uslijediti četkanje i prometnica će izgledati kako treba te će se promet odvijati bolje nego do sada. Osim toga, Drnje je među prvima u Hrvatskoj testiralo tu tehnologiju na šljunčanim cestama. 850 metara šljunčanog puta je presvučeno tim slojem i napravili smo odličan posao. Sami poljoprivrednici su predložili da se u proračun uvrsti uređenje poljskih nerazvrstanih cesta upravo ovom tehnologijom jer se pokazala izvrsnom – ističe načelnik drnjanske općine.

Petar Dombaj. Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Drnje se može pohvaliti i novim parkiralištem u centru sela. Uređeno je za potrebe zaposlenika Općinske uprave i Dječjeg vrtića Čarobni park te za njihove korisnike, asfaltirano i iscrtano na površini od 500 kvadrata, što trenutno zadovoljava potrebe.

Govoreći o realiziranim projektima, načelnik Dombaj ističe i da je Općina Drnje platila izvođačima cjelokupan iznos od 384.000 kuna, koliko su koštali radovi na sanaciji odlagališta otpada. Od Fonda za zaštitu okoliša stigao je povrat 55% uloženog novca, što ispada više od 200 tisuća kuna koliko je Općini odobreno ranije potpisanim ugovorom.

zatvori