Srijeda, 17. travnja 2024.

Obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba, Pintar: Moramo im vratiti životno dostojanstvo

Prema odluci Glavne skupštine Ujedinjenih naroda od 14. prosinca 1990. godine prvi dan listopada u svijetu je posvećen starijim osobama.

Tim povodom predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi, predsjednik Županijske skupštine HSU-ov Željko Pintar upozorio je da je stanovništvo Podravine i Prigorja sve starije.

Osobe treće životne dobi imaju svakodnevne probleme uzrokovane visokim godinama i životnim uvjetima kojih svi zajedno – kaže Željko Pintar, moramo biti svjesni:

– Najveći problemi su što su neki ostali sami, zaboravljeni od svih pa žive u samoći. Teškim životnim uvjetima pridonose narušeno zdravlje i nedostatak novca. Mi im moramo pomoći. To je zadatak našeg Savjeta i Županije koja je prepoznala potrebe naših starih osoba. Moramo im pokušati vratiti životno dostojanstvo, materijalnu sigurnosti i uključiti ih u tokove života kako bi s ovog svijeta mogli otići na dostojanstven način.

Kako bi pomogli našim starim sugrađanima, Županija i njen Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi zajedno s partnerskim institucijama – Centrom za socijalnu skrb, Zavodom za javno zdravstvo i Domom za starije i nemoćne na koprivničkom Lenišću održava informativne tribine. Želja im je, kaže Pintar, informirati ih o najaktualnijim i njima važnim temama. Jedna od njih je i doživotna sigurnost kroz institute dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja.

– Tumači se da u dosmrtnom uzdržavanju pružatelj usluge prema potpisanom ugovoru odmah stječe pravo na imovinu korisnika. U slučaju doživotnog uzdržavanja pravo na imovinu korisnika stječe tek poslije njegove smrti.

Osim toga, na tribinama će izvijestiti i o projektu Tima za palijativnu skrb koji djeluje u koprivničkoj bolnici i prema inicijativi ravnatelja Mate Devčića proširit će djelovanje na područje cijele županije, kaže Pintar.

– Bolnica trenutno raspolaže s pet kreveta, u planu je proširenje na 12. Palijativni tim, ili timovi koji bi se trebali oformiti, obilazit će naše stare i bolesne sugrađane i mislim da je to velika, velika stvar koju mi od srca podržavamo na opće zadovoljstvo naših starijih ljudi.

Recimo još da se ove godine informativne tribine održavaju u podravsko-prigorskim gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, a bude li mogućnosti, u budućnosti će ih organizirati i u ruralnim sredinama.

zatvori