Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Zbog neuspjeha postupka mirenja danas je u školama diljem Hrvatske štrajk učitelja i nastavnika. Sindikalisti su najavili da će štrajk trajati do ispunjenja prosvjetarskih zahtjeva. Danas tako štrajkaju prosvjetari diljem cijele Hrvatske, a potom će štrajk biti organiziran cirkularno, u po nekoliko županija.

U koprivničkoj Osnovnoj školi “Đuro Ester” nastava je organizirana s onim učiteljima koji su odlučili da neće sudjelovati u štrajku, rekla nam je ravnateljica Sanja Prelogović dodavši da je za svu djecu, kao i za vrijeme redovne nastave, organiziran topli obrok.

Situacija je drugačija u Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski”. U toj koprivničkoj školi svi učitelji štrajkaju pa danas nema nastave. Ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec rekla nam je kako su, unatoč tome, sva djeca zbrinuta. Za učenike iz Reke organiziran je prijevoz. Dodala je i da nastava redovno počinje sutra kada su svi obavezni doći na nastavu i kada učitelji neće štrajkati.

Ravnatelj OŠ “Braće Radić” Krešo Grgac rekao nam je da je 90% nastavnika te škole u štrajku. Oni koji ne štrajkaju u prvoj su smjeni zbrinuli djecu i s njima organizirali prilagođeni rad. Isti su nastavnici rekli da su na sličan način spremni zbrinuti djecu u popodnevnoj smjeni. Kad je pak riječ o učenicima, njih više od polovice danas nije došlo u školu u Miklinovcu. S obzirom na specifičnost današnjeg dana, kaže ravnatelj Grgac, današnji izostanci neće im biti neopravdani.

Ista je situacija u Centru Podravsko sunce gdje je također većina učitelja u štrajku. Od 75 učenika te škole, njih 16 je došlo na nastavu te su rad s njima organizirali učitelji koji ne štrajkaju. Oni pak učenici koji nisu došli na nastavu neće dobiti neopravdane sate, rekla nam je ravnateljica Radmila Popović.

U Gimnaziji nema nastave, u Srednjoj i Obrtničkoj po posebnom rasporedu

Zbog štrajka većine profesora nastave danas nema u koprivničkoj Gimnaziji “Fran Galović”. Doznali smo to od ravnatelja Vjekoslava Robotića koji je istakao da su učenici koji su jutros došli na nastavu pušteni da se vrate doma. Za putnike koji ovise o javnom prijevozu, osiguran je boravak u toploj školi. Ravnatelj Robotić je rekao i da će svako popodne na web stranici škole objavljivati informacije o organizaciji nastave.

U Obrtničkoj školi Koprivnica štrajka oko 35% profesora. Nastava se održava u skladu s dolaskom učenika, rekao je Radio Dravi ravnatelj Zlatko Martić. Stoga će roditelji morati u skladu s Pravilnikom opravdati nedolazak tih učenika na nastavu.

U Srednjoj školi Koprivnica danas radi trećina nastavnika, a nastava se odvija prema izvanrednom rasporedu. Ravnateljica Srednje škole Manuela Gregurić kaže da je izvanredni raspored po kojemu se danas odvija nastava još jučer objavljen na web stranici škole pa poziva učenike i njihove roditelje da redovno prate objave koje će redovno i pravovremeno objavljivati. Kao i u Obrtničkoj, i u Srednjoj školi očekuju da učenici koji danas nisu došli na nastavu propisno opravdaju svoj izostanak.

Podsjetimo, nakon dvije runde mirenja, pregovori između školskih sindikata s Vladom RH jučer su propali; prosvjetari traže povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto, Vlada pak nudi četiri posto u dva navrata do lipnja sljedeće godine, čime prosvjetari nisu zadovoljni.

Pripremile Sandra Levak-Miklošić i Sonja Barčanec.