Utorak, 23. travnja 2024.

Još jedna osnovna škola ide u energetsku obnovu, zahvat će biti kompliciran zbog posebnosti školske zgrade

Grad Koprivnica, nakon Osnovne škole ‘Braća Radić’, kreće u energetsku obnovu još jedne osnovne škole – ‘Antun Nemčić Gostovinski’. Projekt vrijedan gotovo 5,8 milijuna kuna bit će sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europske unije s 3,5 milijuna kuna.

Obnova će obuhvatiti uređenje toplinske ovojnice, novu stolariju, a škola dobiva i sustav ventilacije i rasvjete koji će doprinijeti uštedi energenata od gotovo 54%. Tako će zgrada iz sadašnjeg energetskog razreda D prijeći u planirani razred C. Škola će dobiti i uređene specijalizirane prostore za svoju keramičarsku radionicu te za radionicu za robotiku i STEM područje.

Prije početka samih radova predstoji proces javne nabave.

Projektna dokumentacija je gotova i na osnovu nje ćemo tijekom listopada provesti postupak javne nabave. Nakon toga slijede konkretni radovi obnove, certificiranje i završetak projekta – istaknula je Iva Svirčić Borštnar iz gradskog Upravnog odjela za europske poslove i održivi razvoj.

Ravnateljica OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” Gordana Gazdić Buhanec očekuje da će, nakon provedenog postupka javne nabave, konkretni građevinski radovi početi sljedeće godine. Trebat će ih uskladiti s redovnom nastavom pa je za očekivati da će radovi svakako utjecati na sam život škole, njezine zaposlenike i 700-tinjak učenika koji školu polaze u dvije smjene.

– Naravno da će sve morati, bez obzira na to kada će natječaj biti realiziran, staviti u razdoblje kad djece nema u školi. Tako da se većina unutarnjih radova napravi kada djece nema u školi, za vrijeme ljetnih praznika jer radnici ne mogu raditi svaku prostoriju  zasebno nego u cjelini – napominje ravnateljica Gazdić Buhanec.

Ova energetska obnova uvelike je specifična jer je zgrada Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” izgrađena 1908. godine. Smještena je u staroj gradskoj jezgri što iziskuje posebnu pažnju, naglašava ravnateljica.

– Naša specifičnost je da smo u strogoj gradskoj jezgri i puno tehničkih stvari koje se mogu izvesti na drugim zgradama ovdje nisu dozvoljene. Naša vanjska ovojnica i naše pročelje jesu ljepota naše zgrade. Stoga ćemo oblogu izvana moći raditi samo na stražnjem dvorišnom dijelu, a ostale obloge će morati biti s unutrašnje strane zgrade, kako bismo sačuvali izgled naše prekrasne fasade. To uostalom zahtijevaju i konzervatori.

Zgrada škole posljednji put je obnavljana 1991. godine kada je dobila današnji izgled. Prepoznatljiv je to izgled koji krasi sve slikovne vizure Koprivnice, napomenuo je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Sigurno je da sama škola sa svojom zgradom daje jedan snažan pečat, ton i jedan duh šarma našem gradu i našoj Koprivnici jer nema razglednice i nema slike centra grada ako na njoj nema OŠ Antun Nemčić Gostovinski – kazao je Jakšić.

Ova energetska obnova treća je kojoj Grad Koprivnica pristupa u posljednjih godinu dana što je pravi pokazatelj koliko gradske vlasti brinu o kvaliteti i uvjetima obrazovanja svih koprivničkih osnovnoškolaca, poručuju iz Gradske uprave.

zatvori