Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Nacionalni tjedan dojenja obilježen u centru Koprivnice: ‘Dojenje je prirodan proces, ali i vještina’

Prigodnim druženjem u centru Koprivnice obilježen je Nacionalni tjedan dojenja.

Odabir prvog tjedna listopada za obilježavanje Tjedna dojenja nije slučajan. Naime, to je 40. tjedan u godini, koji ujedno predstavlja i završetak trudnoće, odnosno porod novorođenčeta, pojasnila je patronažna sestra i međunarodna savjetnica za dojenje Andreja Novak:

– Ovogodišnje geslo tjedna dojenja je “Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje”. Time se prvenstveno daje naglasak na podršci upućenoj majci, koja je potrebna od vremena trudnoće. Bitno je da se uključe i očevi, obitelj, kao i zajednica, uključujući i nas medicinske profesionalce. Svi znamo da je dojenje prirodan proces, ali i vještina koja se uči, ujedno i dobrobit za cijeli život naše djece.

Koliko je dojenje važno, rekla nam je Petra Potroško, jedna od majki koja se odazvala današnjem druženju:

– Smatram da je vrlo važna povezanost majke i djeteta, u mojoj obitelji podržavamo dojenje od samog rođenja. Moje dijete ima četiri i pol mjeseca i otpočetka dojimo, lijepo nam je, uživamo… Nadam se da ćemo dugo bez problema dojiti.

Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja organizirala je patronažna služba Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Grupa za potporu dojenju “Slonići”, a pomogli su i učenici koprivničke Srednje škole, polaznici smjera medicinska sestra/tehničar.

zatvori