Petak, 29. ožujka 2024.

Uz Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježen treći rođendan HGSS Stanice Koprivnica

Radni sastanak Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije kojim je obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, a ujedno i treća godišnjica osnutka Stanice Koprivnica Hrvatske gorske službe spašavanja, održan je danas u prostorijama Županijske uprave.

Uz predstavnike žurnih službi te ravnatelje županijskih zdravstvenih ustanova, sastanku su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana, ujedno i načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić sa suradnicima.

Sastanak je otvorio načelnik Stožera Ljubić te uvodno kazao kako su ove godine na VIII. Konferenciji Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa sudjelovali i predstavnici Županije kako bi raspravili o projektima u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa te o potencijalnim izvorima financiranja.

“Rizik uvijek postoji, stoga je važno raditi na prevenciji od katastrofe i učinkovito sanirati posljedice ukoliko dođe do katastrofe. Svi danas okupljeni težimo zajedničkom cilju, a to je smanjenju rizika od katastrofa te smanjenju šteta i gubitaka. To je naš posao, a Koprivničko-križevačka županija je izradila i strateški dokument Procjena rizika od velikih nesreća te smo u postupku izrade Plana djelovanja civilne zaštite”, kazao je Ljubić.

Dodao je kako je u izradi i planski dokument Procjena ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija nakon čega će se pokrenuti postupak izrade planskog dokumenta Plan zaštite od požara.

Župan Koren je pohvalio rad svih žurnih službi istaknuvši važnost sinergijskog djelovanja svih sastavnica sustava:

“Prevencija je izuzetno važna i aktivnosti koje provodite u tom dijelu jamče da će se izbjeći neželjene situacije. Najveći dio sustava odnosi se na vatrogastvo, no izuzetno su nam bitne i ostale sastavnice te službe koje odlično surađuju na terenu. Čestitam i članovima HGSS Stanice Koprivnica koji slave svoju obljetnicu, imate što slaviti jer ste se u ovom kratkom razdoblju na najbolji način etablirali i odgovorili na najteže zadaće. Svim sastavnicama zahvaljujem na suradnji te vam želim što više edukacija i preventivnih aktivnosti, a manje akcija spašavanja”, naglasio je župan Koren.

U ime HGSS Stanice Koprivnica, koja je osnovana 20. srpnja 2016. godine u prostorijama Županijske uprave, obratio se pročelnik Dejan Bojovski. Kazao je kako su u početku imali svega 12 članova, a danas je taj broj skoro trostruko veći s time da su osnovane i ispostave u Križevcima i Đurđevcu.

“Osnovani smo kako bismo obavljali djelatnosti spašavanja i zaštite ljudskih života i imovine u nepristupačnim područjima i u drugim izvanrednim okolnostima na području Koprivničko-križevačke županije. Danas imamo širok spektar djelovanja, specijalizirani smo za različite tipove intervencija i veliku pozornost polažemo na daljnje usavršavanje i edukacije”, kazao je Bojovski te zahvalio drugim žurnim službama na potpori i odličnoj suradnji.

Načelnik Stožera Ljubić na kraju sastanka čestitao je članovima HGSS Stanice Koprivnica kazavši kako je Županijska uprava ponosna na rad Stanice te na ostvarene akcije koje su pomogle velikom broju ljudi u nevolji.

(Koprivničko-križevačka županija)

Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
Izvor: Koprivničko-križevačka županija
zatvori