Četvrtak, 18. travnja 2024.

Koprivnica je ponijela titulu najboljeg Eko grada u 2019. godini, Jakšić: Hvala građanima Koprivnice, ova nagrada je zasluga svih nas

Koprivnica je ponijela titulu najboljeg Eko grada u 2019. godini prema istraživanju i natječaju Jutarnjeg lista, portala Gradonacelnik.hr i agencije Ipsos. ECO CITY nagradu večeras je u Šibeniku u ime Grada Koprivnice primio gradonačelnik Mišel Jakšić.

U finalu su se, uz Koprivnicu, našli i prošlogodišnji pobjednik Jastrebarsko te Ludbreg, Čakovec i Belišće.

– Ova nagrada vjetar je u leđa svim aktivnostima i projektima kojima razvijamo Koprivnicu i čini nas ponosnima jer su uloženi trud i sredstva prepoznati na nacionalnoj razini. Od sveg srca hvala građanima Koprivnice jer ova nagrada je zasluga svih nas – izjavio je Jakšić prilikom preuzimanja nagrade. S njim su u Šibeniku bili i dogradonačelnica Ksenija Ostriž te gradski pročelnici Zdravko Punčikar i Tomislav Golubić.

Od gradova kandidata u ovome izboru tražilo se, među ostalim, informacije i podatke o strateškim gradskim dokumentima gospodarenja otpadom, zatim o načinima i oblicima informiranja građana o važnosti raspolaganja otpadom i njegova zbrinjavanja. Od važnosti za ocjenjivanje kandidatura bila je i možebitna edukacija u školama o važnosti zelene energije i pravilnog gospodarenja otpadom. Kandidature gradova su ocjenjivane i s obzirom na možebitno korištenje “zelenog goriva” u službenim automobilima i komunalnim vozilima.

Kad je riječ o prometu, od važnosti su bili i podaci o uvođenju sustava javnih bicikala, električnih skutera i drugih prometala koje ne koriste pogon s emitiranjem štetnih plinova. Pozitivan prinos kandidaturama mogle su tako dati izgrađene i označene biciklističke staze u gradu. U bodovanju su korišteni i podaci o broju punionica za električna vozila, ako postoje na području gradova.

Izvor: koprivnica.hr

Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, kandidatura se mogla poduprijeti podacima o ugradnji energetski učinkovitih rješenja u javnu rasvjetu grada, kao i podacima o primjeni energetski učinkovitih rješenja pri obnovi zgrada kojima gradovi upravljaju. U obzir su uzeti i rezultati gradova kandidata u povlačenju novca iz EU fondova na područjima energetske učinkovitosti u zgradarstvu, toplinarstvu i upravljanju vodnom infrastrukturom.

Što je gradu Koprivnici donijelo titulu za najbolji ECO CITY.

Svi stanovnici Koprivnice mogu odvojeno prikupljati otpad, a na raspolaganju im je 90 zelenih otoka te 259 spremnika za odvojeno prikupljanje stakla, metala, tekstila, plastike i papira. Jedno reciklažno dvorište u gradu već je u funkciji, drugo je u izgradnji. Kad je u pitanju prijevoz na ‘čisti’ pogon, na području grada čak je osam punionica za električna vozila, koprivnička gradska uprava koristi pet električnih i dva hibridna vozila, a u javni prijevoz uvrštena su i dva mini autobusa. Među prvima u ovom dijelu Europe Koprivnica je pokrenula Living Lab (“živući laboratorij”), razvoj pametne vanjske rasvjete. Dva potpuno električna autobusa koriste se za besplatni javni prijevoz. GKP Komunalac ima tri električna vozila za održavanje gradskih groblja i zelenih površina, a Regionalna energetska agencija Sjever jedno električno vozilo.

Iz europskih fondova sufinancira se šest projekata. Jedna od najvećih pripadajućih investicija je izgradnja spomenutog novog reciklažnog dvorišta u prigradskom naselju Herešin u investiciji vrijednoj pet milijuna i 231 tisuću kuna.

(Grad Koprivnica)

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori