Petak, 19. travnja 2024.

Koprivnica i Renesansni festival dobitnici prestižnih nagrada, Labazan: Došli smo do plafona jer veća nagrada ne postoji

Koprivnica i koprivnički Renesansni festival u samo su jednom danu osvojili dvije prestižne nagrade.

Podsjetimo, prema istraživanju i natječaju Jutarnjeg lista, portala Gradonacelnik.hr i agencije Ipsos Koprivnica je u ovoj godini ponijela titulu najboljeg Eko grada, a Renesansni festival konačno je od Hrvatske turističke zajednice nagrađen titulom Turističkog događaja godine.

Kako bi istakao važnost ovih nagrada, gradonačelnik Mišel Jakšić zajedno s direktorom Turističke zajednice Koprivnica Renatom Labazanom sazvao je konferenciju za novinare s koje je poručio:

– Kad pričamo o ovim nagradama, moram prije svega reći jedno veliko hvala građanima ovoga grada jer razvijati ovakvu manifestaciju kao i iskorake u svakodnevnom životu grada ne možemo bez podrške građana. Malo je gradova s kontinenta koji su dobili ikakve nagrade u Šibeniku. Mislim da to govori da smo sve ove godine s projektima i mjerama bez prirodnih uvjeta kakve imaju neki drugi gradovi uspjeli stvoriti i držati jedan visok tempo razvoja i života grada.

Eco-city nagrade dodjeljuju se za iskorake u energetskoj učinkovitosti, u održivom razvoju, te za planove u gospodarenju otpadom. Grad Koprivnica jedan je od rijetkih gradova koji je “probio” učinkovitost i to za više od 50%, zaključio je Jakšić.

Kad je pak riječ o Renesansnom festivalu ta koprivnička povijesno-turistička manifestacija konačno je, i to tek za svoje 14. izdanje, dobila prestižnu nagradu na Danima hrvatskog turizma – naslov Turistički događaj godine. Direktor koprivničke Turističke zajednice Renato Labazan istaknuo je kako je ovo priznanje tim veće ako se prisjetimo samih početaka:

– Mi nemamo prekrasne i velebne dvorce kakve imaju naši susjedni gradovi i normalno je da su ljudi bili jako skeptični. Lako je dovesti turiste, postaviti štandove i koncerte po gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke. Mi smo to uspjeli i bez koncerata. I odgovorno tvrdim da nema ovakve manifestacije, u ovakvom obimu i organizacije, veličini i privlačnosti i ovoliko posjetitelja. Došli smo do “plafona” jer veće nagrade koju smo konačno dobili ne postoji.

Prije 15 godina malo tko je, kaže Labazan, vjerovao u budućnost ove manifestacije koja je upravo dobila najveće turističko priznanje koje se može dobiti u Hrvatskoj.

zatvori