Petak, 26. travnja 2024.

Komunalac diže kredit od 50 milijuna kuna koji bi mogao biti povezan s izgradnjom škole na Podolicama

Novo zaduživanje, pojasnila je Nataša Tetec, nije novo zaduživanje

Koprivnički gradski vijećnici okupit će se popodne od 16 sati u Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu na 19. sjednici.

Za Dravu.info ju je najavio sazivač, predsjednik Vijeća HSS-ov Ivan Pal:

– Uobičajeno u ovo vrijeme održavamo sjednicu Gradskog vijeća. Dio tema je isto tako uobičajen za ovo doba godine, dio nije. A kako sjednice Gradskog vijeća nije bilo tri mjeseca, vjerujem da su vijećnici pripremili dosta pitanja za gradonačelnika i njegove suradnike.

Među temama koje će svakako zaokupiti pažnju vijećnika, ali i ostalih građana Koprivnice su nova kreditna zaduženja. Prvo je kratkoročno samoga Grada koji planira dići revolving kredit za financiranje tekućih potreba za likvidnošću. Riječ je o 15 milijuna kuna na 12 mjeseci s kamatom od 0,45%. Novac je, kako je pojasnio Pal, potreban za predfinanciranje EU projekata:

– Dovršena je zgrada Inkubatora kreativnih industrija, završena je spojna cesta između Starigrada i Reke, a u tijeku su još neki projekti. Izvođače treba platiti za odrađen posao, a taj novac nemamo predviđen u proračunu. A prema informacijama koje je Grad dobio iz nadležnog ministarstva, dio novca koji moramo povući bit će nam na raspolaganju tek iduće godine. Stoga to moramo premostiti kratkoročnim zaduženjem. No, moram reći da su trenutno povijesno niske kamate na kredite pa vjerujem da to Gradu Koprivnici neće predstavljati nikakav problem.

Drugo je kreditno zaduženje gradske komunalne tvrtke Komunalac. Predsjednik Vijeća Ivan Pal kaže da će razloge za 50-milijunsko zaduženje vijećnicima pojasniti sam gradonačelnik Mišel Jakšić. A na upit zašto Komunalac diže ovakav kredit, u emisiji Drava info odgovorila je predsjednica Komunalčeve Uprave Nataša Tetec:

Novo zaduživanje od 50 milijuna kuna nije novo zaduživanje. Obuhvatili smo sve kredite koje Komunalac, Koming i Koprivničke vode trenutno imaju u svim bankama. Sada ćemo dići jedan kredit po puno povoljnijim uvjetima pa će tako samo Komunalac na kreditu koji imamo za Pevec godišnje uštedjeti 360.000 kuna.

Neslužbeno doznajemo da bi u ovih 50 milijuna mogao biti predviđen i novac za izgradnju nove osnovne škole na Podolicama. No za službeno obrazloženje ipak ćemo morati pričekati gradonačelnikovo obraćanje na popodnevnoj sjednici Gradskog vijeća.

zatvori