Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Na Trokutu kod Novske odana počast podravsko-prigorskim braniteljima koji su tamo položili živote za domovinu

Članovi Hrvatskog časničkog zbora i HVIDRA-e te učenici koprivničke Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’, ukupno oko 120 sudionika, predstavljalo je Koprivničko-križevačku županiju na komemorativnom skupu u Trokutu. Odali su tako počast 23-ojici podravsko-prigorskih branitelja poginulima na novljanskom bojištu.

Prvi vijenac tijekom komemorativnog skupa položile su udovice Vesnica Babec i Ružica Ozmec. Ispred Županije vijenac je položio župan Darko Koren, a u ime Grada Koprivnice zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i gradski vijećnik Saša Cestar.

Snimio Miroslav Blažek – Kina.
Foto: koprivnica.hr

Za podsjetiti je, naša je županija jedna od četiri koje uz Grad Novsku organiziraju ovaj komemorativni skup. Sporazum je potpisala četvrtu godinu za redom.

Uz spomen obilježje Trokut – Novska, na novljanskoj bojišnici, svake se godine održava skup i odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima i postrojbama koje su na tom ratištu branile domovinu.

Mjesto je to gdje je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi. Među njima su i 23-ojica podravsko-prigorskih branitelja. Komemoracija se održava svake godine 29. listopada jer je tog datuma 1991. godine počela vojna akcija “Orkan”. Završila je pobjedom hrvatskih snaga što je ujedno i prva značajnija pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. U tim borbama sudjelovali su i podravski branitelji, neki u sastavu policije, a neki u sastavu vojske.

Akcijom “Orkan” oslobođen je najveći dio zapadne Slavonije te je spriječen naum srpskog agresora o odsijecanju Slavonije od Hrvatske.

Svjedoci podsjećaju, 15. studenoga 1991. u napadnom djelovanju u naselju Bair poginuli su Milorad Leban i Damir Jakupić. Darko Ozmec, zapovjednik Druge bojne koprivničke 117. brigade, poginuo je tri dana kasnije u napadu bojnih zrakoplova u Kozaricama. Stevo Kovač poginuo je dan kasnije na cesti između motela “Trokut” i naselja Lovske.

Sva četvorica izvorno su bila pripadnici koprivničkog HOS-a, s tim da je Ozmec u trenutku pogibije bio pripadnik 117. jer ga je – kao borca s više iskustva, zapovjednik Dragutin Kralj predložio za zapovjednika Druge bojne.

Spomenko Lukačinec poginuo je 10. prosinca u naselju Subocka.

Na mjestima pogibije Lebana i Jakupića prigodna predavanja sudionicima iz Koprivnice, poglavito učenicima “Antuna Nemčića Gostovinskog”, jučer je održao pripadnik HOS-a ’91. Ivan Betlehem.

Mjesta na kojima su ratovali ’91. posjetio je i Miroslav Blažek Kina. Koprivnička legenda Domovinskog rata, umirovljeni je bojnik Hrvatske vojske, predsjednik županijske HVIDRA-e. Obilazak ovih mjesta za njega je, kaže, moralna obveza:

– Moja je moralna obveza da odem tamo i poklonim se njihovoj žrtvi. Tamo su ’91. ostavili svoje kosti. Nitko ih nije tjerao, bili su to dragovoljci. Na tom su bojištu ginuli uglavnom moji borci – kaže Kina koji je vodio jurišne grupe. Danas bez srama kaže da mu boravak na Trokutu znači sat vremena plakanja.

– Obično s vremenom neke stvari lakše poimaš. Kod mene je to drugačije. Što dalje, to mi je teže kad se sjetim svojih poginulih suboraca – rekao nam je Kina.

Na spomen-obilježju koje su podigle Koprivničko-križevačka županija, gradovi Koprivnica i Križevci te Općina Sveti Petar Orehovec, imena su 23-ojice poginulih branitelja.

Iz 117. ratne brigade to su Blažek Miroslav, Blažinić Josip, Crnčić Željko, Fištrek Vladimir, Gašparić Miroslav, Jakupić Damir, Kovač Stevo, Leban Milorad, Lukačinec Spomenko, Magdić Branko, Ozmec Darko, Plentaj Darko, Vurovec Slobodan i Žarić Đuro.

Slijedi sedam imena iz 15. mpooad-a. To su Antolić Živko, Ječmenjak Dražen, Jukić Ivan, Kordiš Ivan, Palčić Dalibor, Sušnjić Tomica i Živičnjak Zrinko.

Poginuli Mario Kovačić bio je pripadnik MUP-a, a Sabljak Darko 1. brigade.

zatvori