Utorak, 16. travnja 2024.

HSU revoltiran mirovinskim sustavom, Pintar: Tražimo pravednije uređenje obiteljskih mirovina, desetljeća doprinosa odlaze u vjetar

Podravsko-prigorska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika iskazala je danas revolt zbog načina na koji funkcionira hrvatski mirovinski sustav te predložila bolje rješenje za sigurniju budućnost svih građana ove zemlje.

Ono što traže iz HSU-a je pravednije uređenje obiteljskih mirovina. Hrvatska je, naime, jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog bračnog druga. Umirovljenik u tom slučaju može zadržati svoju ili uzeti 70 posto mirovine preminulog supružnika što, kako poručuju iz HSU-a, nije dovoljno ni adekvatno potrebama naših ljudi.

– Uz vlastitu mirovinu, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža, plaćali doprinose, a kad jedan od njih premine brzo nakon odlaska u mirovinu, desetljeća uplate doprinosa odu u vjetar – govori predsjednik županijskog HSU-a Željko Pintar dodajući da s jedne strane Vlada želi iz mirovinskog sustava plaćati tzv. nacionalnu mirovinu svim ljudima koji nemaju radnog staža i nisu uplaćivali doprinose, a s druge strane supružnik koji je cijeli život uplaćivao doprinose zajedno sa svojim bračnim drugom, nema pravo na dio mirovine preminulog.

Podsjetimo, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je uvođenje nacionalne mirovine. Nju bi primali svi stariji od 65 godina bez obzira na uplatu doprinosa i radni staž.

– Nemamo ništa protiv toga da naši stariji sugrađani koji nemaju prihode ni raskošnu imovinu dobiju pomoć od države, ali to se ne može zvati mirovinom i ne može se isplaćivati iz mirovinskog sustava u koji su stotine tisuća naših ljudi uplaćivali novac cijeli svoj radni vijek, zajedno sa svojim supružnicima – dodao je Pintar.

Dugogodišnji aktivist HSU-a Željko Šemper objasnio je nepravdu sustava na primjeru. Od 220 tisuća korisnika obiteljskih mirovina, 93 posto čine žene. Nakon partnerove smrti žena mora izabrati hoće li primati svoju mirovinu ili suprugovu. Prosječna starosna mirovina muškarca iznosi 2900 kuna, što znači da je 70 posto te plaće 2030 kuna, a prosječna mirovina žena je 2541 kuna.

– U takvim slučajevima žena zapravo nema što birati, ona ostaje na svojoj mirovini. Mirovina supruga odlazi u vjetar, odlazi za solidarnost, odlazi u socijalu, a žena praktički pada u zonu siromaštva. S takvom se mirovinom jednostavno ne može preživjeti – napominje Šemper.

Iz HSU-a tako predlažu da se uz primanje osobne mirovine, umirovljenicima omogući i primanje dijela partnerove mirovine što bi poboljšalo socijalnu sigurnost svih korisnika obiteljskih mirovina.

zatvori