Četvrtak, 18. travnja 2024.

Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija raspisali natječaje za studentske stipendije

Grad Koprivnica je i ove godine raspisao natječaj za stipendiranje koprivničkih studenata.

Na natječaj koji je otvoren od 30. rujna mogu se javiti svi redovni studenti preddiplomskih i diplomskih studija koji najmanje dvije godine imaju prijavljeno prebivalište na području grada Koprivnice.

Nedavnom izmjenom Pravilnika o stipendiranju studenata, ovogodišnji natječaj donosi i neke novosti, istakla je u izjavi za Radio Dravu pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić:

– Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća donijeli smo male izmjene Pravilnika o stipendiranju studenata. Njima smo utvrdili neke nove stvari poput činjenica da studenti koji imaju stupanj invaliditeta veći od 50% ostvaruju uvećanu stipendiju i ona iznosi 800 kuna za studiranje u Republici Hrvatskoj i 1600 kuna u inozemstvu.

Uz veće stipendije za osobe s invaliditetom, Grad Koprivnica od ove akademske godine dodjeljuje i stipendije za studente deficitarnih zanimanja, najavila je pročelnica Mlinarić:

– Surađujemo s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, oni vode redovite statistike i uglavnom se radi o zanimanjima poput medicine, dentalne medicine, logopedije, edukacijske i medicinske rehabilitacije, glazbene umjetnosti, predškolskog obrazovanja, psihologije… Velik je popis zanimanja koja su deficitarna sveučilišna zanimanja, odnosno studiji.

Redovna studentska stipendija iznosi 550 kuna za studiranje u Hrvatskoj i 1100 kuna za studiranje u inozemstvu. Stipendije za studente deficitarnih zanimanja iznosit će, kao i za studente s invaliditetom, 800 kuna mjesečno.

Za podsjetiti je, Grad Koprivnica svake godine u svojem proračunu za stipendije izdvaja 1,3 milijuna kuna. Pročelnica Mlinarić ističe da i ove godine planiraju stipendirati 450 do 500 studenata, a Koprivnica je jedan od rijetkih gradova koji daju stipendije svima koji podnesu pravovaljani zahtjev sa svom odgovarajućom dokumentacijom.

Natječaj će biti otvoren do kraja listopada pa iz koprivničke Gradske uprave pozivaju studente da prate obavijesti na njihovim službenim stranicama. Zahtjevi za stipendije mogu se dostaviti elektroničkim putem na mail adresu [email protected] ili osobno u dvorišnoj zgradi koprivničke Gradske uprave. Više informacija potražite ovdje.

Županija povećala broj stipendija

Natječaj za dodjelu studentskih stipendija u novoj akademskoj godini raspisala je i Koprivničko-križevačka županija. Novost je da ove godine županija dijeli 20 stipendija više nego lani, a prednost će ponovno imati studenti deficitarnih zanimanja, rekao je za Radio Dravu koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić:

– Prošle godine smo dali 30, ove godine taj broj povećavamo na 50 stipendija. Isto tako, u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje definirali smo deficitarna zanimanja koja će imati prednost pri dobivaju stipendija. Zanimanja će ostati slična prošlogodišnjima, znači medicina, stomatologija, elektrotehnika, građevina i još neka zanimanja.

Stipendija i ove godine iznosi 700 kuna mjesečno, a studenti se na natječaj za dodjelu stipendija mogu prijaviti do 25. listopada prema uputama dostupnima na ovoj poveznici.

zatvori