Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Županija obnovila kuću stopostotnog ratnog vojnog invalida u Bosanskoj Posavini

Koprivničko-križevačka županija uspješno je privela kraju sudjelovanje u projektu ‘Jedna hrvatska županija – jedna kuća’ kojim smo se obvezali obnoviti kuću stopostotnog ratnog vojnog invalida u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Podravci i Prigorci tako su obnovili kuću hrvatskog branitelja Marka Blaževića kojemu je dožupan Ratimir Ljubić simbolično predao ključeve obnovljene kuće.

– Naša županija se pridružila akciji koju je inicirao potpredsjednik Vlade Republike Srpske Josip Jerković. Obnovu lijepe male kuće sufinancirali smo sa 120 tisuća kuna, a obitelj Blažević nastavit će živjeti u njoj u Bijelom Brdu – rekao je dožupan Ljubić.

Marko Blažević je stopostotni ratni invalid bez obje noge. Ozlijedila ga je granata od koje je istovremeno smrtno stradao njegov brat. Sa suprugom i jednom kćeri ostao je živjeti u selu u derventskom kraju koje je tijekom rata silno devastirano. Od prijeratnih 70-ak tisuća stanovnika, ostalo ih je dvadesetak. U samom Bijelom Brdu, selu u kojemu živi obitelj Blažević, živjelo je oko 1500 ljudi, danas je tamo samo deset obitelji. A uvjet naše županije za sudjelovanje u ovom projektu bio je da Podravci i Prigorci obnove kuću obitelji koja će nastaviti živjeti u njoj.

Inače, vlasnik obnovljene kuće bio je na liječenju u Stubičkim toplicama i o našoj županiji, kaže dožupan Ljubić, dosta zna. Kad je pak riječ o samom Bijelom Brdu i cijelom derventskom kraju, kaže da su posljedice rata još uvijek prisutne na svakom koraku. Najgore od svega je što su ljudi masovno napustili svoj zavičaj i trenutno žive uglavnom na tri destinacije – u Slavonskom Brodu, Zagrebu i Beču.

zatvori