Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: VRIJEME JE MOZAK Dr. Poje: Moždani udar prvi je uzrok smrtnosti u našoj županiji i to nam je apel da nešto poduzmemo

Koprivničanci su danas prijepodne na Zrinskom trgu u središtu grada mogli saznati sve o simptomima moždanog udara i kako preventivom smanjiti rizik od ove bolesti.

Akciju “Vrijeme je mozak” provodi Odjel neurologije koprivničke “Opće bolnice dr. Tomislav Bardek” u sklopu Dana prevencije moždanog udara.

– Ovo je naša jubilarna deseta akcija i izazvala je veliki odaziv građana. Naša ciljana skupina svako su mlađi građani jer se danas granice za moždani udar pomiču. On se može dogoditi bilo kada i bilo kome pa je važno da građane osvijestimo kako ga spriječiti – istaknula je glavna sestra Odjela za neurologiju koprivničke bolnice Gabrijela Šimunić.

Gabrijela Šimunić Snimila Ivona Rož

Cilj akcije je građanima prezentirati rane znakove moždanog udara te ih ujedno i educirati o čimbenicima koji su ključni za njegov nastanak. Zainteresiranim građanima su djelatnici koprivničkog Odjela neurologije mjerili krvni tlak, tjelesnu težinu, opseg struka i tjelesni indeks mase (BMI).

– Promoviramo i simptome po kojima se moždani udar može prepoznati. Sve njih povezuje akronim GROM. G je za govor ukoliko osoba zamijeti da otežano govori ili da se ne razumije. R je za ruke, ako se primijeti da jedna ruka pada u odnosu na drugu. O je za oduzetost, ukoliko je jedan dio tijela više spušteni od drugoga. M jer je svaka minuta važna. Moždani udar je u Koprivničko-križevačkoj županiji prvi uzrok smrtnosti i taj podatak nam je apel da nešto poduzmemo – istaknuo je dr. Juraj Poje, specijalist neurologije u koprivničkoj bolnici.

Uz prepoznavanje simptoma moždanog udara, najvažnija je i pravovremena reakcija jer tada je svaka minuta važna.

 

zatvori