Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO U Đurđevcu održana 14. Velika martinjska špelancija, izabran novi veliki mešter ceremonijala

14. Velika martinjska špelancija održana je u petak, 25. listopada (miholjščaka) u Đurđevcu u organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i TZ grada Đurđevca.

Špelanciji su prisustvovali “martinjski meštri”, kandidati za meštre i pripravnici iz cijele Hrvatske, njih 56 što je do sada najveći broj. U programu vinode sudjelovao je i martinjski “vinođakonski” orkestar Vinske mušice iz Prepuštovca.

Uz zvuke Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac, vesela martinjska povorka krenula je do Trga sv. Jurja gdje su ih dočekali i pozdravili koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i pomoćnica direktora županijske turističke zajednice Kristina Sočev.

Brojni posjetitelji ove priredbe uživali su u špelanciji: izboru novog velikog meštra i i nicijaciji novih ceremonijalnih majstora, kandidata i pripravnika. Ova manifestacija imala je i međunarodni karakter jer su sudjelovali i vinari iz Csurga koji su ponudili na degustaciju svoja kvalitetna vina. Vinodi su se odazvali i članovi udruga vinogradara i vinara s područja Koprivničko Križevačke županije.

Novi veliki meštar martinjskog ceremonijala je Tomislav Lovreković iz Pitomače, Martin Pitomačko-aršanjski koji si je izabral ime Lobo Prvi od Aršanja, pod kojim će narednih godinu dana obnašati svoj vinifikat. U redove martinjskih meštri nakon “teških muka: češnjaka i bilikuma vina” primljeni su Đuro Zidar iz Đurđevca, Božidar Novak iz Šenkovca i Želimir Novak iz Dugog Sela.

Ova tradicionalna i tradicijska manifestacija njeguje martinjske običaje po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama koji u našem kraju imaju dugu povijest. Veliki broj posjetitelja mogao je uživati u programu, degustirati krvavice s zeljem i gorički krumpir te zapjevati i zaplesati uz TS Gazde.

zatvori