Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Kredit od 50 milijuna kuna izazvao intenzivnu raspravu gradskih vijećnika

Vladajuća većina danas je na sjednici Gradskog vijeća dala suglasnost Komunalcu za refinanciranje kredita od 50 milijuna kuna.

Iako su dvije točke o kreditnim zaduženjima Mrežin Ivica Suvalj i nezavisni Antonio Grgić na početku današnje sjednice pokušali maknuti s dnevnog reda, gradonačelnik Mišel Jakšić njihov je prijedlog odbio. Kako je obrazložio, danas se ne donose odluke o dizanju novih kredita, već je samo riječ o refinanciranju. Naime, Grad Koprivnica dogovorio je povoljnije uvjete plaćanja Komunalčevog kredita s kamatom od 1,9 posto.

Podsjetimo, zgradu Peveca kupila je 2012. godine gradska tvrtka Trg, još za vrijeme mandata tadašnjeg gradonačelnika Zvonimira Mršića. S obzirom na to da vrlo brzo nakon kupnje Trg nije bio u mogućnosti isplaćivati kredit u ukupnom iznosu od 27 milijuna kuna, dug je prenesen na Komunalac. Sada su dogovoreni povoljniji uvjeti za njegovo otplaćivanje, rekao je danas Jakšić.

– Ovo je dobra poslovna financijska odluka. Moram zahvaliti cijeloj ekipi koja je vodila pregovore i dovela nas do ovog cilja zato što s ovim aranžmanom projekt Pevec stavljamo pod kontrolu. Dobili smo kamatu koja je za takav projekt izuzetno dobra. To je to. Nema novog kredita, nema novog zaduživanja, imamo samo refinanciranje. Ovaj okvir je više psihološko priznanje da smo partneri i da idemo dalje u strukturiranje Grada i njegov razvoj zajedno.

Oporba nije bila zadovoljna obrazloženjem i redom nije digla ruke za kreditno zaduženje.

– Mi u biti dižemo novi kredit, a zatvaramo stari. U suprotnom bi se potpisivali aneksi. Da je sve ovo dobro ne vjerujem jer ste tako govorili i kad se Pevec kupovao. Građane Koprivnice jako puno košta ovaj promašaj – rekao je HDZ-ov Mario Vrbanić.

Nezavisni Antonio Grgić ponovio je da među materijalima za sjednicu nije bilo obrazloženja o podizanju kredita. – Smatram da nije korektno da se ovako raspravlja o kreditima. Mi smo predstavnici građana i trebali bi imati apsolutno transparentnu dokumentaciju o čemu se tu zapravo radi. Ovaj mega kredit ima političku i financijsku težinu.

Mrežin Ivica Suvalj upitao je gradonačelnika postoji li plan da se Koming ubrzo proda. – O Pevecu bi mogao namatati jako dugo, no skratit ću. Trebali ste nam reći: Ponesite si crveni nos i smiješne brkove jer od vas pravimo klaunove, a od ove sjednice cirkus. Sve ovo radite da ublažite krivi potez, za koji i sami znate da je kriv. Na kraju ću vas samo upitati postoji li plan da se Koming ubrzo proda?

HDZ-ov Ernest Forjan pridružio se negativnim komentarima. – S ovim potezom jasno pokazujete da niti danas ne znate što ćete u budućnosti uopće raditi s objektom koji mi zovemo Pevec. Većini ljudi u ovom gradu nije jasno zbog čega je taj kredit dignut. Kuda su otišli pusti milijuni kuna? Ponovno se vraćamo na početak priče. Moram reći da mi danas svjedočimo uništavanju Komunalca. Njegovo bi se ime trebalo preimenovati u Kreditalac.

Gradonačelnik Jakšić ponovio je da su ovi uvjeti najpovoljniji i da je riječ o refinanciranju, a ne novom kreditu, ali i dodao da je nedavno razmišljao o prodaji Peveca.

– Ovo smo ljeto imali dvije ponude za Pevec, no na kraju se nismo našli. Nismo imali pokriće u papirima odnosno službenim procjenama – rekao je i dodao: – Sve je ovo moja odgovornost koju sam naslijedio i dat ću sve od sebe da to riješim, a mislim da je ovo već jedan veliki korak.

Dodajmo da su koprivnički vijećnici danas odobrili i kratkoročni revolving kredit od 15 milijuna kuna koji će Grad Koprivnica iskoristiti za predfinanciranje EU projekata.

– Zbog provedbe europskih projekata tražimo kratkoročno zaduživanje od godinu dana da bismo mogli premostiti hodogram vođenja projekata – rekao je Jakšić pritom misleći na projekt spojne ceste između Reke i Starigrada, Inkubator kreativnih industrija i druge.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal još nam je ranije objasnio da novac za te projekte nije bio predviđen proračunom za ovu godinu, a izvođači su morali biti plaćeni unaprijed. Kreditom će se stoga popuniti rupa u proračunu koja će biti nadoknađena sljedeće godine sredstvima iz EU fondova.

zatvori