Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO: DAN KRAVATE Mali (i veliki) Novigraci pokazali što znaju o kravati

U novigradskoj Osnovnoj školi ‘Prof. Blaž Mađer’ svi su obilježili Dan kravate.

Tako su se kao Eko-škola odazvali pozivu Udruge Lijepa naša i neprofitne ustanove Academia Cravatica da dio dnevnih školskih aktivnosti 18. listopada ove godine posvete predmetu koji je potekao iz Hrvatske, od Hrvata i postao civilizacijskim dosegom.

Koordinatorica Eko-škole prof. Valentina Šifkorn zajedno je s kolegicama Kristinom Ružić i Marijanom Ćorić osmislila program testiranja učenika i zaposlenika škole. Anketu su popunjavali odrasli, njih 23 zaposlenika, i učenici četvrtih, petih, šestih, sedmih i osmih razreda, njih 97.

Uloga anketara pripala je učenicama VIII. b – Lana, Antonia i Klara prikupile su podatke i potom ih analizirale i obradile.

Pa ako do tada netko u Novigradu nije znao, sada sigurno zna! Kravata je odjevni dodatak. Dobila je ime po Hrvatima i kao modni dodatak nastala je u 17. stoljeću.

A s obzirom na način života, većina učenika i zaposlenika u novigradskoj školi za sad nije zainteresirana svakodnevno nositi kravatu.

No to ne znači da među njima, i velikima i malima, nema onih koji u svom ormaru nemaju solidnu kolekciju kravata. Pomno ih biraju u skladu s prigodama i ponosno nose ures koji smo upravo mi Hrvati darovali čovječanstvu. Pa nek’ se zna! Imamo se čime dičiti.

Rezultati ankete

Prema prikupljenim podacima, u novigradskoj školi većina učenika, njih 64% ne zna iz kojeg stoljeća potječe kravata. Kad je pak riječ o odraslima iz te škole, točno na to pitanje odgovorilo je njih gotovo 61%.

Da je kravata dobila ime po nama Hrvatima, to zna gotovo polovica učenika. No s godinama životnog iskustva raste i to saznanje pa je na to pitanje točno odgovorilo 91% odraslih.

Zato su na pitanje “što je kravata” točno odgovorili svi odrasli i veliki broj učenika – njih 85%.

Za svakodnevno nošenje kravate zainteresiran je tek dio zaposlenih u novigradskoj školi, svega njih četvero, dok je kod učenika taj broj znatno veći -njih 45 ili nešto više od 46%.

Ustupila Lidija Peroš
Ustupila Lidija Peroš
Ustupila Lidija Peroš
Ustupila Lidija Peroš
Ustupila Lidija Peroš
zatvori