Foto: Sandra Levak-Miklošić.
Suvremeni čovjek često obolijeva od raka. Žitelji Podravine i Prigorja najviše obolijevaju od raka debelog crijeva, potom od raka pluća, a na trećem mjestu je rak dojke. S pravom je nazvan ženskim rakom, no na stotinu žena obolijeva i jedan muškarac.

Sve u svemu godišnje od raka dojke u Hrvatskoj oboli oko 2700 žena – sedam dnevno. U Koprivničko-križevačkoj županiji godišnje od raka dojke oboli između 70 i 80 žena. Podaci su to koje je Dravi.info iznijela Željka Zetović, predsjednica Udruge žena s bolestima dojke “Nada”. Prema njenim iskustvima, nitko nije imun:

– Bolest se događa svakome, ne bira ni dob ni spol. Agresivna je i može se svakome dogoditi.

A kako bi upozorili na potrebu redovnog samopregleda dojki, što se dosad pokazalo najuspješnijim vidom prevencije – jer ako se otkrije na vrijeme, ovaj rak je izlječiv – sutra će na središnjem koprivničkom trgu održati još jedan Dan ružičaste vrpce, kaže Željka Zetović:

– Podijelit ćemo našim sugrađankama ružičastu vrpcu da se solidariziraju, da im uđe u svijest da je to dan borbe protiv raka. Dobit će edukacijski materijal o samopregledu dojke, a moći će i praktično na našoj edukacijskoj lutki vidjeti kako se dojka pregledava. Rado ćemo odgovoriti i na sva pitanja, pomoći ćemo riješiti nedoumice i uputiti kamo i kako dalje.

Snimio Marko Posavec.

Podsjetimo još, u javnosti se provodi kampanja pod motom “nosimo ružičasto”:

– Mjesec listopad je ružičasti mjesec jer je to mjesec borbe protiv raka, osobito raka dojke. Mi se “borimo” za prevenciju, liječenje, kontrole, kako bi žene na vrijeme otkrile bolest. Dakle, ružičasti mjesec je mjesec borbe protiv raka.

Recimo i da će uz Udrugu Nada u sutrašnjem programu Dana ružičaste vrpce sudjelovati i članovi Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije te stručnjaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo.