Utorak, 26. ožujka 2024.

Arheolozi ponovno kopaju kod Torčeca, traže groblje iz ranog srednjeg vijeka

Probna arheološka istraživanja položaja Međuriće VI kod Torčeca započela su u ponedjeljak, 21. listopada. Riječ je o položaju koji su otkrili Ivan i Zlatko Zvijerac iz Torčeca, a dio je veće cjeline položaja (Međuriće I – IX) koja se nalazi na prostoru omeđenom potokom Vratnec i bivšim glavnim tokom Glibokog.

Tijekom dugogodišnjih terenskih pregleda na položaju je prikupljena veća količina ulomaka keramičkih posuda koji su ukazivali na činjenicu da su na ovom položaju nekad funkcionirala naselja iz razdoblja starijeg željeznog doba te ranog srednjeg vijeka. Upravo su na temelju navedenih površinskih nalaza 2007. godine otvorene prve probne arheološke sonde kako bi se prikupili predmeti i uzorci iz zatvorenih arheoloških cjelina starijeg željeznog doba koji bi omogućili užu dataciju položaja i njegovu usporedbu s drugim istovremenim lokalitetima.

Tijekom navedenih istraživanja, uz nalaze objekata iz starijeg željeznog doba, otkriven je i jedan ranosrednjovjekovni grob, sekundarno ukopan u jamu iz starijeg željeznog doba. Upravo je nalaz ovog groba bio povod ovogodišnjih istraživanja čiji je cilj utvrditi je li navedeni nalaz groba usamljeni ukop, ili se na Međuriću VI nalazi ranosrednjovjekovno groblje.

“Za potrebe utvrđivanja ove pretpostavke prvog je dana istraživanja otvorena arheološka sonda površine od oko 200 m². U sklopu sonde otkriveni su ostaci dviju kuća, jedne iz starijeg željeznog doba, jedne iz ranog srednjeg vijeka, te manji popratni objekti. Položaj groblja nažalost nije ubiciran. Trenutno se radi na pražnjnju objekata, a završetak istraživanja očekuje se do 31. listopada”, pojašnjava kustos arheolog Ivan Valent iz Muzeja grada Koprivnice.

“Sredstva za realizaciju ovog programa osigurali su Općina Drnje i Koprivničko-križevačka županija, na čemu im najsrdačnije zahvaljujemo”, poručuju iz Muzeja grada Koprivnice.

Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
Foto: Muzej grada Koprivnice
zatvori