Izvor: kckzz.hr
Koprivničko-križevačka županija nastavlja s pomaganjem u sufinanciranju troškova javnog prijevoza za učenike srednjih škola.

Župan Darko Koren jučer je potpisao ugovor s tvrtkom Čazmatrans u vrijednosti od gotovo četiri milijuna kuna, što u ovu namjenu Županija izdvaja iz proračuna.

Župan je prilikom potpisivanja kazao kako je sufinanciranje prijevoza jedan od značajnijih projekata Koprivničko-križevačke županije te je istaknuo zadovoljstvo što Županija kroz ovaj, ali i brojne druge projekte tradicionalno pomaže u osiguravanju adekvatnih uvjeta za školarce.

– Naša županija već nekoliko godina ustraje na projektu osiguranja jednakih prava svih učenika na srednjoškolsko obrazovanje, među kojima je i sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola čime se izjednačavaju uvjeti za pristup srednjoškolskom obrazovanju svih učenika Koprivničko-križevačke županije, bez obzira na udaljenost od srednjih škola ili ekonomski status domaćinstva iz kojeg dolaze. Poznato je da država osigurava prijevoz učenika osnovnih škola u punom iznosu, a isto tako financira i prijevoz učenika srednjih škola do određenog iznosa gdje razliku pokriva Županija. Konačna cijena za učenike i njihove roditelje tako ostaje na simboličnoj razini – naglasio je župan.

U novoj školskoj godini, za učenike koji putuju autobusnim prijevozom, mjesečna karta iznosi 50 kuna za relaciju manju ili jednaku od 10 kilometara, 60 kuna za relaciju veću od 10 kilometara, a manju ili jednaku od 20 kilometara te 75 kuna za relaciju veću od 20 kilometara.

– Županija osigurava četiri milijuna kuna svojih izvornih proračunskih sredstava za sufinanciranje bilo da se radi o autobusnom ili željezničkom prijevozu. Ugovor s Čazmatransom je vrijedan 3,6 milijuna kuna dok ostalih 400 tisuća kuna otpada na ugovor s manjim autobusnim prijevoznikom na području grada Đurđevca te na ugovor s HŽ Putničkim prijevozom – kazao je župan.

Županija je osigurala prijevoz za gotovo 1430 učenika koji u školu putuju autobusima te za više od 360 srednjoškolaca koji putuju vlakom. Učenici koji putuju vlakom mjesečnu kartu plaćaju svega 30 kuna.

Župan je na kraju potpisivanja ugovora uputio čestitku i poruku ohrabrenja svim prvašićima koji su u ponedjeljak po prvi puta sjeli u školske klupe.

Izvor: kckzz.hr