Srijeda, 27. ožujka 2024.

Završila je ovogodišnja požarna sezona, Tucaković ju ocijenio uspješnom i najavio novu opremu za vatrogasce

Nešto prije nego li je to uobičajeno, završila je ovogodišnja požarna sezona.

Zapovijed o njenom završetku izdao je glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Koprivničanac Slavko Tucaković koji je za Dravu.info pojasnio svoju odluku:

– Donio sam odluku da ovu sezonu zatvorimo s 25. rujna, kad smo zatvorili Operativno vatrogasno zapovjedništvo. Same dislokacije su povučene s terena 18. i 19. rujna. Službena sezona traje do 30. rujna, no s obzirom na to da su pale kiše, da su indeksi opasnosti vrlo mali, zašto ne uštedjeti nešto novca?

Vlada je, doznajemo, za ovogodišnju vatrogasnu sezonu izdvojila 25 milijuna kuna.

– Još nismo sve potrošili, naravno još će biti nadopuna i popravaka i još će biti nekakvih povrata prema vatrogasnim zajednicama županija – ističe Tucaković.

Inače, netom završenu požarnu sezonu obilježila je pogibija vatrogasca na zadatku u Velikoj Gorici i dosta napornih intervencija, no ona je, kaže zapovjednik Tucaković, na terenu ipak ocijenjena uspješnom:

– Sama godina je treća po nekakvom statističkom pogledu u promatranom razdoblju u zadnjih petnaestak godina. Više od 3500 požara je bilo ove godine samo u priobalnom dijelu, preko 32.000 opožarenih hektara površine na području Republike Hrvatske – kazao je Tucaković te najavio da će zahvaljujući ostvarenim uštedama vatrogasci diljem Hrvatske, pa tako i u Podravini i Prigorju, dobiti novu opremu.

Slavko Tucaković. Snimio Marko Posavec.

Kad je pak riječ o angažmanu podravsko-prigorskih vatrogasaca, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske nema nikakvih zamjerki:

– Što se tiče naših podravsko-prigorskih vatrogasaca, jedna velika zahvala svim vatrogascima iz naše Koprivničko-križevačke županije i naravno županijskom i svim ostalim zapovjednicima koji su izvršili pripremu za odlazak i povratak naših vatrogasaca. Veliko hvala svima.

Podsjetimo, svake požarne sezone podravsko-prigorski vatrogasci odlaze na dislokacije na Jadran. Ove su godine bili na Velikom i Malom Brijunu te na Lastovu i u Cavtatu, a odradili su i smjenu u Državnoj intervencijskoj postrojbi u Šibeniku.

zatvori