Četvrtak, 28. ožujka 2024.

VEČERAS Kroz šetnju gradom upoznajte povezanost Koprivnice i njene industrije s vodom

Današnja šetnja uvod je u finale ovogodišnjeg Drava Art Biennala

Još jednu povijesnu šetnju Koprivnicom organizirali su koprivnički muzealci.

Riječ je o programu koji građani vole, rekla je za Radio Dravu kustosica u Muzeju grada Koprivnice Helena Kušenić:

– To je edukativna šetnja kakvu smo upriličili i prije dvije godine u sklopu programa Drava Art Biennala 2017. godine. Tada smo shvatili da to naši građani iznimno vole jer im je to jako dobar način za upoznavanje grada. Stoga smo to odlučili ponoviti, ali s novom temom.

Tako je večerašnja šetnja na temu Povijest vode u koprivničkim industrijama svojevrsni uvod u finale Drava Art Biennala što će biti za dva tjedna:

– Zapravo, tema je voda i industrija općenito. Na to će se naši umjetnici osvrnuti na završnoj izložbi. No, na večerašnjoj šetnji – s obzirom na to da ćemo šetati Koprivnicom – bazirat ćemo se na povijest našeg grada. Pomoći će nam brojni stručnjaci – to i jest cilj Drava Art Biennala: da se ne fokusiramo samo na jednu disciplinu kojom se bavimo u muzeju, već da ispreplićemo više muzejskih disciplina i što više različitih stručnjaka.

Helena Kušenić. Snimio Marko Posavec.

Tako će tijekom večerašnje šetnje o povezanosti prošlosti i sadašnjosti grada s pogledom uprtim u budućnost govoriti povjesničari. Hrvoje Petrić i Nikola Cik pripremili su zanimljivosti o značaju vode u svakodnevnom životu Koprivnice kroz suodnos rijeke Drave i potoka Koprivnica, s osvrtom na obrte koji su bili svojevrsna preteča koprivničke industrije. Na to će se, zanimljivim pričama iz života obrtnika i građana, nadovezati etnologinja Vesna Peršić Kovač. Povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar govorit će o odnosu industrije u estetskom oblikovanju i umjetničkom razvoju Koprivnice, a arhitekt Antonio Grgić o urbanističkom razvoju grada. Na kraju, predsjednik uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras približit će sudionicima šetnje aktualni sustav vodoopskrbe na području središta grada.

Večerašnja šetnja starta u 18 sati s Trga dr. Leandera Brozovića, a tematski će uvesti u službeni program Drava Art Biennala u sklopu kojega će 13. rujna biti otvorena izložba 15 suvremenih umjetnika u Galeriji Koprivnica.

A već za tjedan dana, 11. rujna, bit će održan poseban program performansa koje, poručuje kustosica Kušenić, ne bi trebalo propustiti.

zatvori