Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama iz HNS-a poručili: Nasilje u bilo kojem obliku je apsolutno neprihvatljivo

Kako bi upozorili da svi zajedno ne smijemo tolerirati nasilje nad ženama, u HNS-u su danas simbolično pet minuta do 12 održali press konferenciju.

Istaknuvši da je riječ o stvarnom problemu oko nas, o čemu izvještavaju lokalni mediji, predsjednica podravsko-prigorskog HNS-a Jasmina Pavlović poručila je da je nasilje u bilo kojem obliku apsolutno neprihvatljivo te da je riječ o najekstremnijem obliku kršenja ljudskih prava.

Jasmina Pavlović. Foto: Valentino Štefanek.

– Upućujem apel ženama da ne toleriraju nasilje pravdajući ga pri tom raznim izgovorima. Ako samo jedna žena skupi hrabrost, suprotstavi se nasilniku i potraži pomoć, smatrat ćemo da smo pridonijeli malom pomaku prema naprijed u borbi protiv nasilja nad ženama.

Predsjednica Ženske inicijative koprivničko-križevačkog HNS-a Andreja Horvat Friščić upozorila je da je nasilje u našem društvu daleko prisutnije nego li to govore službeni podaci. Do tog je zaključka došla temeljem rezultata prošle godine provedenog online istraživanja u našoj županiji.

– Rezultati su porazni! U tom istraživanju sudjelovala je 321 žena, a ispalo je da čak 80% njih pretrpjelo neki oblik fizičkog ili verbalnog nasilja. Još je gore da ih je samo 10% prijavilo to nasilje. Čak 30% žena koje su pretrpjele neki oblik nasilja, to nije nikome reklo niti ukazalo da se nasilje dogodilo.

U HNS-u smatraju da je najveći problem što su žene ekonomski ovisne i vezane uz partnere koji su najčešće zlostavljači. To je potvrdilo 20% ispitanih žena rekavši da ne bi moglo financijski snositi troškove svog života, a materijalno sigurno je samo 16% žena. No ipak, financijska nesigurnost samo je jedan od razloga zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje, kaže Andreja Horvat Friščić:

Andreja Horvat Friščić. Foto: Valentino Štefanek.

– Postoji čitav niz razloga, oni su isprepleteni. Tu je i strah od počinitelja nasilja, pa strah od reakcije bližnjih i životne sredine, a prisutan je i strah te nepovjerenje prema institucijama.

Stoga u HNS-u, kaže Horvat Friščić, pozdravljaju strože sankcije i brže procesuiranje obiteljskog nasilja, koje je krajem prošle godine najavio premijer Andrej Plenković, a zadovoljne su i najavom da će u našoj županiji konačno biti izgrađena sigurna kuća. Uvjereni su da će otvaranje sigurne kuće biti prijelomna točka koja će osnažiti žene da prijavljuju nasilje, zaključila je predsjednica ženske inicijativa podravsko-prigorskog HNS-a Andreja Horvat Friščić.

Recimo i da u nedjelju, 22. rujna obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Foto: Valentino Štefanek.
zatvori