Utorak, 23. travnja 2024.

SVESTRANA KOPRIVNIČANKA Maja je po danu znanstvenica, a po noći glazbena kritičarka: To je jednostavno moj stil života

Inženjerka strojarstva, voditeljica Laboratorija za projektiranje tehnoloških procesa, strastvena glazbena novinarka i kritičarka, glavna urednica glazbenog portala – sve to i puno više je Koprivničanka Maja Trstenjak.
Ustupila Maja Trstenjak.

Svestrana Maja magistrirala je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu s najvišim pohvalama, gdje danas radi kao asistent te voditelj Laboratorija za projektiranje tehnoloških procesa. Uz to, izrađuje doktorat iz područja Industrijskog inženjerstva.

– Područja zanimanja su projektiranje tehnoloških procesa, studij rada i ergonomija te održiva proizvodnja dok u doktorskoj disertaciji proučavam spremnost manjih i srednjih hrvatskih poduzeća za koncept Industrije 4.0, kao vodećeg globalnog trenda u razvitku i proizvodne i uslužne industrije koji podrazumijeva kompletnu digitalizaciju svih procesa – priča nam Maja.

Ustupila Maja Trstenjak.

No, osim strojarstva, njezina je velika strast glazba. Glazbenim novinarstvom bavi se više od 10 godina što ju je dovelo do mjesta glavne urednice portala Sound Report. Osim toga, novinarka je časopisa Hrvatskog društva skladatelja „Cantus“ te suradnica odjela marketinga KD Vatroslava Lisinskog.

– Glazbenim sam se novinarstvom počela baviti sa samo četrnaest godina, kada sam surfajući po internetu naišla na glazbene portale koji se bave metal i alternativnom glazbom. Ubrzo sam postala dio kolektiva, te su se stvari nekako počele razvijati same od sebe. Tako da moja karijera glazbenog kritičara traje već dvanaest godina, pa se onih najranijih početaka ili samog razloga zašto sam se time počela baviti i ne sjećam najbolje. Čini mi se da je to oduvijek dio mene, kao sastavni i uobičajeni dio života.

Njezina ljubav prema pisanju razvila se još u Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski” gdje je pisala za školski list “Krijesnice”, a onda postala i glavna urednica. Ista uloga pripala joj je i u koprivničkoj Gimnaziji “Fran Galović” gdje je uređivala školski list Franzine.

Ustupila Maja Trstenjak.

– Osim zabave i druženja sa školskim kolegama, stekla sam korisno znanje o raznim temama iz područja novinarstva, ali i o tehničkim detaljima oblikovanja i prijeloma tiskanih izdanja. Organizacija kolektiva, raspodjela sadržaja, definiranje i rješavanje timskih zadataka, nešto je što i danas svakodnevno koristim, tako da su ta bazna znanja iz gimnazijskih dana uistinu bila korisna te, vjerujem, na neki način utjecala na razvoj moje novinarsko-uredničke karijere – priča nam Maja koja je jedno vrijeme radila i za Radio Dravu.

– Ono što mi je u posebno dragom sjećanju jest radijska emisija „Vruća juha“ koju sam vodila zajedno s kolegama Ivanom Grobenskim i Ivanom Gundićem koja se emitirala svake nedjelje za vrijeme ručka na Radio Dravi. Bilo je to jedno ludo i nezaboravno iskustvo u kojem smo se na tjednoj bazi sadržajno doticali problema mladih u Koprivnici, uz mnoštvo zanimljivih gostiju koji su često bili i naši prijatelji, sa svojim zanimljivim pričama o aktivnostima kojima se bave. Ponosna sam što su i Gundić i Grobenski danas još uvijek aktivni članovi domaće glazbene scene, kao dio benda Moskau, u našem malom kolektivu oni su bili neiscrpan izvor kreativnosti, a ja neki „glas razuma“. Beskrajno sam zahvalna ekipi Radio Drave što su nam dali priliku da sami uređujemo i stvaramo emisiju, jer tamo stečeno iskustvo sada mi omogućava da se lakše snalazim u kreiranju emisija i video sadržaja koje objavljujemo na YouTube kanalu Sound Report portala, čija sam danas glavna urednica.

Posao glavne urednice glazbenog portala nije lagan posao, no donosi pregršt novih prijateljstava, iskustava, radosti, znanja i uspomena pa nikad ni ne pomišlja na to da taj dio svog života zapostavi.

– Pozicija glavne urednice na glazbenom portalu Sound Report svakodnevni je posao, ponekad poprilično stresan i kaotičan, to je svojevrstan način života. No, čini me sretnom i ispunjenom, to je jednostavno dio mene, velika strast u kojoj uživam „u slobodno vrijeme“, hobi koji je tijekom godina postao ozbiljna zanimacija. Uživam u njegovom rastu i razvoju, s ponosom mogu reći da se radi o jednom od najpopularnijih i najčitanijih glazbenih portala, ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji – ponosno nam priča Maja kojoj su najdraža prijateljstva nastala iz raznoraznih poslovnih suradnji.

– Cijela domaća glazbena industrija svojevrstan je mali kolektiv bilo da se radi o diskografima, izvođačima, PR-ovcima ili novinarima, međusobno se podržavamo i podupiremo te je taj prijateljski moment nešto najljepše što ovaj posao nudi.

On također nudi i svakodnevne odlaske na koncerte, kojih je iz sezone u sezonu sve više,  stoga se jako često dogodi da u jednoj večeri trči na čak tri koncerta.

Ustupila Maja Trstenjak.

Osim standardnih rokersko-metalskih afiniteta, Maja je veliki ljubitelj klasične glazbe. U radu joj nastoji pristupiti na jedan potpuno drugačiji i moderniji način, učiniti je dostupnom i približiti široj populaciji, lišiti svakog oblika elitizma koji se često s istom povezuje. – To je jedan predivan i neizmjerno bogat žanr u kojem može uživati baš svatko. Moj je pristup primijetila i ekipa iz KD Vatroslava Lisinskog, koji su mi prije dvije godine ponudili suradnju, koju sam s velikim oduševljenjem prihvatila. Tako sam danas suradnik odjela marketinga, community manager (održavatelj društvenih mreža) ovog hrama glazbe, a moram priznati da je to jedna od stvari na koju sam uistinu najponosnija. Ova dvorana svake godine ugošćuje najveće svjetske zvijezde klasične glazbe, a suradnja na takvim projektima i samo prisustvo na tim koncertima veliko je zadovoljstvo.

Posebno je ponosna na činjenicu što joj je dugogodišnji rad omogućio i pristup velikim svjetskim koncertima, posebice klasične glazbe, od kojih joj je u najboljem sjećanju nastup operne dive Joyce DiDonato u londonskom Royal Albert Hallu u sklopu BBC Promsa, najpoznatijeg i najvećeg festivala klasične glazbe u svijetu. – Bilo je to neopisivo iskustvo za pamćenje. Druženje s novinarima najvećih glazbenih medija, kao što su BBC ili Classic FM bilo je nezaboravno iskustvo.

U svojem je dvanaestogodišnjem glazbenom djelovanju imala prilike razgovarati s mnogim svjetskim i domaćim zvijezdama, no jedan joj je susret ipak bio najdraži. – U highlight karijere zasigurno ubrajam intervju s Tuomasom Holopainenom, mastermindom grupe Nightwish, meni najdražeg benda. Bilo je to u Amsterdamu prošle godine. Za razliku od nekih domaćih „zvijezda i zvjezdica“, svjetske su glazbene zvijezde fantastični sugovornici. Vrlo je zanimljivo vidjeti kako tamo stvari jednostavno i kvalitetno funkcioniraju na najvišoj razini kvalitete.

Kao što i sama kaže, vjerojatno ne postoji domaći glazbenik s kojim tijekom godina nije surađivala, a jednom se čak i zamjerila. – Većinom su to ugodna iskustva, no kako ti utjecaj raste, a u izvještajima i recenzijama nastojiš biti što objektivniji i iskreniji, onda se nađe i pokoji nezadovoljnik, pa sam tako jednom čak i dobila prijetnje od jednog domaćeg repera, što je bilo poprilično smiješno i bizarno, ali mi istovremeno itekako laska, jer je to samo potvrda da očito imam neki ozbiljniji utjecaj na sceni – govori Maja i dodaje: – Od domaćih izvođača nekako mi je najdraže surađivati s ekipom kao što su npr. Vojko V, Brkovi, Psihomodo pop, 2CELLOS, Helem nejse, Let 3, Jonathan, M.O.R.T. i slični, no posebno sam ponosna na Ogenj koji su u kratkom roku osvojili scenu, uvijek se u meni javi taj lokal patriotizam, stoga ovaj bend, jednako kao i ostale koprivničke bendove (pogotovo Moskau) nastojim što je više moguće pratiti i podržati.

Ustupila Maja Trstenjak.

Nakon svega ovoga teško je ne zapitati se kako za sve pronalazi vremena, no i sama Maja na to nema neki konkretan odgovor.

– Još uvijek nemam neki pametan odgovor na to pitanje, to je jednostavno moj stil života. Trenutno me veseli razvoj YouTube kanala Sound Reporta, rad na video sadržaju, te standardnom recenziranju/kritiziranju/otkrivanju glazbenih izdanja i koncerata na web portalu te što skorijem dobivanju prefiksa dr.sc. ispred imena i mnoštvu, mnoštvu koncerata koji su mi trenutno zabilježeni u kalendaru. I da, odgovor na pitanje, kako funkcioniraš u dva različita svijeta, svijetu strojarstva i glazbe. Sve je to industrija, a ja sam industrijski inženjer po struci – zaključuje Maja.

zatvori