Utorak, 16. travnja 2024.

Profesori Sveučilišta Sjever autori prve knjige o uredništvu

Profesori Sveučilišta Sjever Gordana Tkalec i Željko Krušelj autori su prve knjige o uredništvu.

Knjiga “Uredništvo: koncepti uređivanja u preddigitalno i digitalno doba” rađena je u formi znanstvene monografije te će služiti kao udžbenik u sklopu kolegija Uredništvo na diplomskom studiju novinarstva u Koprivnici.

Prva je to knjiga koja se bavi uređivanjem medija u Hrvatskoj, a potrebu za izdavanjem upravo takve knjige istaknula je autorica doc. dr. sc. Gordana Tkalec:

– U Hrvatskoj nema literature, niti znanstvene niti priručničke, koja bi se bavila važnim problemom uređivanja medija te je knjiga osmišljena kao pomoć u radu svakome uredniku.

Monografija na temelju domaćih i inozemnih iskustava odgovara na pitanje kakav bi trebao biti stručni, obrazovni i intelektualni doseg današnjeg urednika, i to ne samo u medijima, već i u cjelokupnom izdavaštvu.

U realizaciji knjige autorima su pomagali brojni urednici i medijski stručnjaci čime ona dobiva dodatnu praktičnu i činjeničnu utemeljenost. Jedno je poglavlje rezultat istraživanja stanja u medijima koje su kroz projektnu nastavu proveli studenti Diplomskog studija Novinarstvo Sveučilišta Sjever koji su već zaposleni u različitim medijskim kućama.

U grafičkom i tehničkom oblikovanju knjige kojoj je izdavač Sveučilište Sjever sudjelovalo je nekoliko nastavnika, a u opremi su velikim dijelom korištene fotografije nastavnika i studenata Sveučilišta nastale kroz terensku nastavu, radionice i studentske tribine.

– U knjizi se, zahvaljujući brojnim izvorima i primjerima, objašnjava uređivačka struktura i praksa u preddigitalnom razdoblju, kada su u medijima dominirale tiskovine, a naposljetku objašnjava i što se sve u medijima dogodilo nakon dominacije najrazličitijih internetskih medija i platformi te kakva je budućnost medija – dodaje suautor doc. dr. sc. Željko Krušelj.

Promocija knjige održat će se u utorak 17. rujna u Novinarskom domu u Zagrebu s početkom u 19 sati.

Ustupili iz Sveučilišta Sjever
zatvori