Utorak, 23. travnja 2024.

Počele su pripreme za 22. Obrtnički i gospodarski sajam, Barać: Jedni smo od rijetkih koji smo se održali i rastemo na ovom području

Najznačajnija gospodarska manifestacija u ovim krajevima, Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, održat će se, već tradicionalno, u Križevcima od 8. do 10. studenog.

Uz postavu od oko 270 izlagača, posjetitelji će moći uživati i u brojnim manifestacijama, najavio je direktor sajma Božo Barać.

– I ove godine ćemo raditi popratne manifestacije koje su se do sad pokazale uspješnima. To znači da ćemo imati i tradiciju krštenja mošta, imat ćemo i promociju upisa u deficitarna obrtnička i ostala strukovna zanimanja u naše srednje škole, ali isto tako ćemo imati popratne stručne skupove, s tim da ćemo ove godine vjerojatno obraditi neke teme kao što su digitalizacija poslovanja i digitalizacija tržišta – rekao je Barać.

Izrazio je zadovoljstvo što je naš županijski sajam uspješno nadvladao krizu sajmovanja koja je proteklih godina zahvatila Hrvatsku.

– S obzirom na nove tehnologije i na internet promidžbu i druge oblike moderne promidžbe, u tom smislu su te sajamske manifestacije bile, u jednom trenutku, u silaznoj putanji. Kroz takvu krizu su nestale brojne sajamske manifestacije, a neke su se smanjile koje su prije bile značajne – izjavio je.

Božo Barać. Snimio Marko Posavec.

Unatoč tome, podravsko-prigorski Obrtnički i gospodarski sajam bilježi rast u zadnje tri godine.

– Mogu reći da smo mi jedni od rijetkih sajmova koji se uspio održati i bilježi rast na ovom području, uz naravno ViroExpo i Gudovac. Jedino ta tri sajma imaju rast broja posjetitelja i rast broja izlagača – tvrdi Barać.

Premda je još uvijek neizvjesno koliki je trošak organizacije sajma, Barać ipak pretpostavlja da je potrebno oko pola milijuna kuna. Značajan dio prihoda osiguran je od prodaje izložbenog prostora, no sajma ne bi bilo bez pomoći partnera.

– Činjenica je da se ovakva manifestacija ne bi mogla održati a da ne nema značajnu financijsku pomoć koprivničko-križevačke županije, koja je u osnovi glavni organizator sajma, ali i Grada Križevaca, grada u kojem se taj sajam održava –

Izlagačima će na raspolaganju biti 1.700 m2 zatvorenog i 2.500 m2 otvorenog prostora.

zatvori